SaS vyzýva na odvolanie šéfa Vodohospodárskej výstavby Lazára pre šafárenie

NETKY.SK • 14 December 2015, 11:29 • 2 min
SaS vyzýva na odvolanie šéfa Vodohospodárskej výstavby Lazára pre šafárenie

BRATISLAVA – Minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) by mal odvolať riaditeľa Vodohospodárskej výstavby (VV) Ladislava Lazára. Myslí si to opozičná SaS, ktorá na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vyzvala na takýto krok šéfa envirorezortu.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka šafárenie s peniazmi v tomto štátnom podniku, a to financovaním žalôb proti kritikom vlády z rozpočtu firmy. "Vyzývam ministra, aby odvolal z funkcie riaditeľa štátneho podniku Vodohospodára výstavba Ladislava Lazára za zneužívanie rozpočtu štátneho podniku, a teda aj za zneužívanie peňazí nás všetkých," zdôraznil Galko.

 

Podľa SaS sa riaditeľ Lazár kritikom, ktorí poukazujú na jeho kauzy, vyhráža žalobami. "Tieto však majú slúžiť nie na ochranu podniku, ale vyzerá to tak, že skôr na jeho tunelovanie," tvrdí SaS. Dôkazom je podľa strany aj konkrétna žaloba podaná na tímlídra SaS pre energetiku Karola Galeka. Ten sa v apríli a máji na svojom blogu vyjadril ku kauze Gabčíkovo.

 

Žalobu pre Vodohospodársku výstavbu vypracovala externá advokátska kancelária, s ktorou má podľa SaS podnik uzatvorenú zmluvu na poskytovanie právnych služieb každoročne vo výške 300.000 eur. Od roku 2011 do konca roku 2014 však podľa strany Vodohospodárska výstavba eviduje od tejto advokátskej kancelárie faktúry v celkovej výške viac ako 4,3 milióna eur, hoci zmluvy boli uzatvorené len na sumu 480.000 eur. A to išlo podľa liberálov o zastupovanie iba v šiestich prípadoch.

 

"Podávanie žalôb na kritikov vlády cez externé advokátske kancelárie pod hlavičkou štátneho podniku, to nie je nič iné ako snaha o zastrašovanie kritikov za peniaze nás všetkých," dodal Galko. SaS má pritom informácie, že sa žalobami hrozilo aj šéfovi hnutia OĽaNO Igorovi Matovičovi či blogerke, ktorá za toto hnutie kandiduje, Veronike Remišovej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies