SaS vyzýva GP a vládu, aby konali proti zneužívaniu odpočúvaní

NETKY.SK • 6 November 2013, 14:21 • 2 min
SaS vyzýva GP a vládu, aby konali proti zneužívaniu odpočúvaní

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva Generálnu prokuratúru (GP) a vládu SR, aby podnikli účinné kroky proti zneužívaniu informačno-technických prostriedkov a aby verejne odsúdili zastrašovanie novinárov. Liberáli tak reagujú na zverejnené nahrávky novinára Toma Nicholsona.

slovakia

left justify in out

Zverejnené nahrávky vníma SaS ako pokus o kompromitáciu Nicholsonovej osoby a práce a tiež ako "útoky voči každému, kto sa snaží odhaľovať svinstvá odohrávajúce sa na najvyšších úrovniach štátu". Pripomína, že Nicholson písal o spise Gorila, rovnako priniesol informácie o údajnom tunelovaní vojenských tajných služieb.

V súvislosti s odpočúvaniami liberáli poukazujú na to, že aj legálne odpočúvanie je závažným zásahom do súkromia občanov, ktoré je chránené ústavou. "Zverejňovanie týchto záznamov za účelom diskreditácie ľudí, ktorí postupujú v súlade s verejným záujmom, je znakom toho, že silové zložky sú v rukách mafií," píše SaS vo svojom stanovisku. Šéf liberálov Richard Sulík varuje, že "Slovensko je na ceste k neslobode".

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes povedal, že únik nahrávok z odpočúvania novinára Nicholsona sa preveruje. Denník Sme dnes informoval o ďalších nahrávkach z odpočúvania na internete. Prvá sa objavila pred dvoma týždňami. "Zatiaľ nevieme ani jedno, ani druhé identifikovať," povedal o únikoch Kaliňák. Podľa Sme v prvom prípade odpočúvala Nicholsona polícia počas vyšetrovania vraždy právnika Ernesta Valka. V nahrávke, ktorá prenikla na verejnosť, je témou rozhovoru novinára a jeho kolegu odoslanie e-mailu.

Spomínaný denník dnes informoval o troch nahrávkach z odpočúvania, ktoré sa objavili na internete. Nicholson sa v nich rozpráva s Jurajom Ondrejčákom, považovaným sa šéfa piťovcov. V jednom prípade ide v rozhovore o starú zákazku bratislavského magistrátu pre ich bezpečnostnú službu, v druhom hovoria o vražde Daniela Tupého, z ktorej boli pôvodne obžalovaní ľudia blízki Jurajovi Ondrejčákovi, informoval denník.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona