SaS vyzvala vládu Roberta Fica, aby rešpektovala výsledky gréckeho referenda

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 14:54 • 2 min
SaS vyzvala vládu Roberta Fica, aby rešpektovala výsledky gréckeho referenda

BRATISLAVA - Dohoda Grécka s lídrami eurozóny je krajne neserióznym postupom voči domácemu obyvateľstvu, eurozóne i Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Myslí si to opozičná strana SaS, podľa ktorej by mala grécka vláda, ale aj slovenský kabinet na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) rešpektovať výsledky odmietavého gréckeho referenda. Krajina sa dnes zaviazala prijať viacero tvrdých opatrení, aby mohla dostať ďalšiu finančnú pomoc.

 

"Grécko týmto v našich očiach zbankrotovalo nielen ekonomicky, ale aj politicky. Tým sa to však nekončí, napriek dosiahnutému kompromisu absolútne pomýlená politika zachraňovania zvyšuje nepriateľské nálady Grékov voči Európe a vedie aj ku konfliktom samotných členských štátov eurozóny. Oslabuje sa tým súdržnosť celej Európskej únie," povedal predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

 

Strana vyzýva slovenskú vládu a premiéra Fica, aby rešpektovali výsledky gréckeho referenda a odmietli sa zúčastňovať na dvojtvárnej hre gréckeho lídra Alexisa Tsiprasa. Európska únia ako spoločenstvo demokratických štátov musí podľa nej výsledky referenda rešpektovať.

 

Liberáli upozornili, že Slovensko už fakticky prišlo v Grécku o stámilióny eur, lebo pred pár rokmi dostalo z eurovalu peniaze, ktoré za daných podmienok nemalo nikdy dostať. Sulík je preto presvedčený, že ak voči ďalším úsporám stoja výsledky gréckeho ľudového hlasovania, potom akákoľvek ďalšia finančná pomoc musí byť podmienená hodnovernými zárukami bez ohľadu na to, či Grécko nakoniec zostane, alebo nezostane v eurozóne.

 

"Grécku i Európe by naozaj pomohlo, keby aspoň na pár rokov opustilo eurozónu a vrátilo sa do nej lepšie pripravené. Na tento najrozumnejší variant však nie je vôľa, lebo by bolo úplne zjavné, že doterajšia pomoc je jeden veľký debakel," uzavrel predseda SaS.

 

Šéf Mosta-Híd Béla Bugár označil dnešnú dohodu len za svetielko na konci tunela, keďže efekt opatrení nemusí byť vôbec účinný, ak zlyhá ich uskutočňovanie v každodennom živote. "Grécku nepomôže zvýšenie sadzby dane, pokiaľ radikálne nezlepší výber daní v krajine. Takisto im nepomôže zmena veku odchodu do dôchodku, pokiaľ bude naďalej existovať vysoké množstvo výnimiek," zdôraznil Bugár.

 

Za potrebné považuje prijať množstvo systémových opatrení, ako aj výrazne zlepšiť fungovanie gréckych inštitúcii. "Dôvera v Grécko je veľmi oslabená a bude veľmi ťažké získať ju späť," dodal. Eurozóna musí podľa Bugára do budúcnosti urobiť viaceré opatrenia, aby sa podobné situácie už viac neopakovali. Dodržiavanie pravidiel vníma ako jedinú cestu k jej prežitiu ako celku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies