SaS: Vyplácanie dôchodkov je ohrozené

NETKY.SK • 28 November 2013, 18:12 • 2 min
SaS: Vyplácanie dôchodkov je ohrozené

BRATISLAVA - Vyplácanie dôchodkov v budúcnosti je ohrozené. Konštatujú to predstavitelia opozičnej strany SaS, ktorí na štvrtkovom tlačovom brífingu poukázali na neudržateľné financovanie Sociálnej poisťovne. Na to, aby bolo zabezpečené jej fungovanie, totiž do nej musí štát prostredníctvom dotácií nalievať čoraz viac peňazí. V tomto roku je to 714 mil. eur, teda o 25 mil. eur viac, ako štát pôvodne predpokladal.

slovakia

left justify in out

V budúcom roku by sa toto číslo malo výrazne zvýšiť, a to až na 1,061 miliardy eur. "Podľa rozpočtu na rok 2014 by mal štát Sociálnej poisťovni prispieť sumou o 347 mil. vyššou, ako v roku 2013, aby bolo na dôchodky. Tu vidíte, ako funguje prvý pilier, sociálna poisťovňa a čo čaká dôchodcov," skonštatoval exminister práce Jozef Mihál. Podľa neho je problém okrem demografického vývoja aj v "smrteľnom kokteile" zákonov vlády Roberta Fica či v zlom manažmente Sociálnej poisťovne. Tej šéfuje Dušan Muňko, ktorý je zároveň poslancom za stranu Smer.

Dnes štát vypláca dôchodky z peňazí, ktoré mu súčasne prichádzajú od pracujúcich. "Dnes sa rodí už len polovica detí oproti historicky najsilnejšiemu roku 1979, zároveň výrazne rastie počet dôchodcov a priebežné financovanie prestáva byť udržateľné," skonštatoval predseda SaS Richard Sulík. Podľa predstaviteľov strany je problematické aj zníženie počtu živnostníkov.

Napriek zvyšovaniu odvodov pre živnostníkov tak ich celkové odvody do Sociálnej poisťovne klesli. "Je to jasný dôkaz škodlivej politiky Roberta Fica a jeho vlády voči živnostníkom. Drastické zvýšenie odvodov, ktoré bolo odôvodnené aj tým, aby mala Sociálna poisťovňa vyššie príjmy, aby bolo z čoho financovať dôchodky, sa vôbec nepremietlo do rastu príjmov Sociálnej poisťovne, ale naopak, 40 tis. ľudí zložilo živnosti, nepodniká, a pravdepodobne sú dnes na sociálnych dávkach," skonštatoval Mihál. "Pokiaľ sa nič nezmení, tak bude čoraz vyššie riziko, že nebude na dôchodky, respektíve len pri veľmi vysokých dotáciách," uzavrel exminister práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies