SaS: Vyhlásenie Ekoiuventy za kultúrnu pamiatku je krokom k záchrane areálu

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 09:54 • 2 min
SaS: Vyhlásenie Ekoiuventy za kultúrnu pamiatku je krokom k záchrane areálu

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa domnieva, že vyhlásením Ekoiuventy a kúpaliska Mičurin v Bratislave za národnú kultúrnu pamiatku stúpli šance na záchranu areálu a jeho využitie pre širokú verejnosť.

slovakia

left justify in out

Liberáli poukázali na to, že po rozhodnutí Pamiatkového úradu SR sa pozemok stáva pre developérov menej atraktívny.

 

Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik zo SaS vyzdvihli aktivitu občanov i médií, ktoré sa o prípad zaujímali. "Sme presvedčení o tom, že pozemky dnes nie sú predané len vďaka tomuto záujmu, pretože to bývalá vláda vyhodnotila ako možnú hrozbu pre vlastnú reputáciu," uviedol Poliačik. Zároveň upozornil, že v súvislosti s pozemkami okolo Ekoiuventy urobil štát v minulosti množstvo nerozumných rozhodnutí a nad reštitučnými procesmi v okolí je ešte veľa otáznikov. "Dnes musíme urobiť všetko pre to, aby aspoň zvyšok areálu ostal zachovaný pre širokú verejnosť," skonštatoval Poliačik.

 

SaS dúfa, že ministerstvo školstva v dohľadnom čase predstaví plán na revitalizáciu pozemku aj kúpaliska a vyhlási transparentnú súťaž o jeho využívanie.

 

Areál Ekoiuventy na Búdkovej ulici v Bratislave vyhlásil Pamiatkový úrad SR za národnú kultúrnu pamiatku. Pamiatkový úrad SR vo svojom rozhodnutí informuje, že v areáli Ekoiuventy sú pamiatkovými objektmi dom mládeže s nástupnou plochou, schodisko, bazén, amfiteáter, polyfunkčný dom i sadovnícka úprava.

 

Budovu a areál Iuventy na Búdkovej ulici, ktoré patria ministerstvu školstva, opustili minulý rok v októbri poslední úradníci. Vysťahovať sa museli do inej budovy Iuventy v bratislavskej Karlovej Vsi. Vtedajší minister školstva Juraj Draxler (nominant Smeru-SD) to odôvodnil tým, že potrebujú, aby úradníci tejto príspevkovej organizácie ministerstva pracovali pohromade. Viacerí občianski aktivisti či zástupcovia samosprávy bojujú za zachovanie areálu a jeho využitie najmä v prospech detí a rodín.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies