SaS: V roku 2017 sa konflikty okolo nakopených problémov vyostria

NETKY.SK • 31 December 2016, 12:43 • 2 min
SaS: V roku 2017 sa konflikty okolo nakopených problémov vyostria

BRATISLAVA - Slovenskú republiku budú v roku 2017 sužovať rovnaké problémy ako tento rok, zvýši sa však intenzita konfliktov, ktoré ich neriešenie vyvoláva. Takýto vývoj prognózujú predstavitelia opozičnej strany SaS na čele s Richardom Sulíkom.

slovakia

left justify in out

Liberáli predpovedajú, že reformy v školstve narazia na odpor časti učiteľov, ale aj úradníkov na danom ministerstve a možnosti rozpočtu. "Koaličná SNS, ktorá nesie politickú zodpovednosť za situáciu v školstve, za daných okolností nebude riskovať pokles preferencií, a preto jej nominant Peter Plavčan zostane s napísanými reformami vo vláde osamotený. Problém kvality vzdelávania sa tak zredukuje na zvyšovanie platov učiteľov, okolo ktorých bude koalícia predvádzať rituálne tance," konštatujú predstavitelia SaS.

 

Opoziční politici zároveň vyjadrujú presvedčenie, že ak sa v oblasti zdravotníctva podarí nakupovať efektívnejšie, tak to bude najmä v dôsledku tlaku opozície, médií a verejnosti. "Pri enormne vysokých stratách štátnych nemocníc a štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne sú vnútorné úspory absolútna nevyhnutnosť. V opačnom prípade zdravotníctvu hrozí kolaps," varujú. Rok 2017 však pre zdravotníctvo nebude podľa SaS rokom systémových zmien, ale neustálym zápasom rôznych záujmových skupín o podiel na verejnom koláči. "Limity ministra zdravotníctva Tomáša Druckera (nominant Smeru-SD) v oblasti reforiem sú dané povahou vlády, pre ktorú pracuje, a tá je vysoko klientelistická a korupčná," deklaruje vedenie SaS.

 

Zotrvanie Roberta Kaliňáka (Smer-SD) v kresle ministra vnútra bude podľa liberálov pôsobiť na slovenskú spoločnosť ako jasný signál, že spravodlivosť, rovnosť pred zákonom a nezávislosť polície zostávajú nedosiahnuteľné méty. "Kritický nedostatok sebareflexie vedenia strany Smer-SD, kriminálne praktiky jej niektorých predstaviteľov a mäkkosť jej koaličných partnerov, budú pôsobiť ako katalyzátor spoločenských konfliktov a nárastu extrémizmu. Za týchto okolností bude pre demokratické sily v opozícii stále ťažšie obracať negatívnu spoločenskú energiu k zmenám, ktoré budú viesť k očiste verejného života v civilizovaných a demokratických mantineloch," tvrdí SaS.

 

Liberáli dopĺňajú, že v roku 2017 sa vláde nepodarí zaviesť do praxe projekt hodnoty za peniaze, teda analyticky dôslednú reflexiu vládnych investičných výdavkov. "Osobitne to platí pre rezort dopravy, v ktorom sa míňa najviac vládnych zdrojov a ktorému v miere klientelizmu konkuruje možno len zdravotníctvo. Miesto zastavenia plytvania a neefektívneho vynakladania verejných zdrojov sa bude vláda snažiť rôznymi trikmi obísť dlhovú brzdu," hovoria lídri SaS s tým, že v najbližšom roku by občania nemali čakať od vlády ani viac bezpečnosti a ani spravodlivejší sociálny systém.

 

"Ozbrojené sily budú naďalej finančne podvyživené a polícia demoralizovaná fenoménom Kaliňák. Ústrednou úlohou sociálnej politiky nebude spravodlivá pomoc ľuďom v núdzi, ale prehlbovanie sociálnej núdze a následne korumpovanie vybraných voličov selektívnymi sociálnymi dávkami," napísalo vedenie SaS a dodalo, že očakávaný vývoj na domácej politickej scéne znamená, že Slovensko nečakajú pod vedením súčasnej vlády pozitívne vyhliadky.

 

Liberáli však sľubujú, že budú naďalej odborne fundovanou a principiálnou opozičnou silou. "Budeme sa usilovať o sympatie občanov a získavať ich pre rozumné riešenia. Zostaneme lídrom v návrhoch na zlepšenie podnikateľského prostredia a v boji proti korupcii. Budeme dôslednými kritikmi koaličnej deštrukcie dôvery občanov v spravodlivosť. Nebudeme iniciátormi žiadnych 'palácových' prevratov, ale budeme pripravení prevziať zodpovednosť za štát v ktorejkoľvek chvíli, ak spory vo vládnej koalícii vyústia do jej rozpadu," uzavreli.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies