SaS: Utečenci v Gabčíkove sú podľa liberálov na Slovensku nelegálne

NETKY.SK • 29 September 2015, 13:18 • 2 min
SaS: Utečenci v Gabčíkove sú podľa liberálov na Slovensku nelegálne

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita upozorňuje, že vláda doteraz nedala jasnú odpoveď, na akom právnom základe prichádzajú noví migranti do Gabčíkova.

slovakia

left justify in out

Ako sa píše vo vyhlásení, ktoré médiám poskytla hovorkyňa strany Katarína Svrčeková, SaS v parlamente predložila relevantné právne argumenty, podľa ktorých dohoda medzi Slovenskom a Rakúskom nemá oporu v slovenských zákonoch. 

 

"Podľa ústavy štátne orgány môžu konať len spôsobom a v rozsahu, ktorý im dovoľujú zákony SR," píše sa v stanovisku. Ako predseda strany SaS Richard Sulík a podpredsedovia Jana Kiššová, Ľubomír Galko a Jozef Mihál dodávajú, že existuje dôvodné podozrenie, že vláda Roberta Fica prekročila svoje právomoci. Utečenci, ktorých azylové konanie prebieha v Rakúsku, sa tak na území Slovenska nachádzajú podľa liberálov protizákonne. „SaS považuje za správne, aby Slovensko napadlo rozhodnutie ministrov vnútra EÚ o povinných kvótach na súde už len z toho dôvodu, aby sa pre budúcnosť vyriešili kompetenčné spory medzi členskými štátmi EÚ. Ale zároveň musíme trvať na tom, že vláda SR sa musí riadiť slovenskými zákonmi a ústavou,“ dodávajú.

 

Slovenská vláda poskytla rakúskej strane ubytovacie kapacity pre žiadateľov o rakúsky azyl v Gabčíkove. Slovensko im poskytuje okrem ubytovania aj stravu, všetko ostatné má v rukách rakúska strana. Podľa memoranda, ktoré podpísali ministri vnútra, je Slovensko ochotné takto dočasne prijať 500 žiadateľov o rakúsky azyl. Keď sa azylový proces žiadateľov skončí, zo Slovenska odídu. Takto je Slovensko v Gabčíkove ochotné prijímať utečencov na dva roky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies