SaS uspeli s návrhom jazdiť na skútroch do 125 cm3 na preukaz typu B

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 09:28 • 2 min
SaS uspeli s návrhom jazdiť na skútroch do 125 cm3 na preukaz typu B

BRATISLAVA - Poslanci SaS Juraj Droba a Martin Chren uspeli s návrhom novely zákona o cestnej premávke po ústavnoprávnom výbore parlamentu aj vo výbore pre obranu a bezpečnosť. Zmenu, podľa ktorej by na jazdu na skútri do 125 cm3 stačil vodičský preukaz skupiny B, dnes odporučili plénu schváliť tak opoziční, ako aj koaliční členovia výboru.

slovakia

left justify in out

Ak novelu parlament prijme, vodiči s oprávnením riadiť osobné motorové vozidlo (vodičský preukaz skupiny B) budú môcť riadiť aj ľahký motocykel s kubatúrou do 125 cm3 (A1). V súčasnosti môžu vodiči s preukazom skupiny B riadiť motocykle s objemom do 50 cm3.

Droba a Chren tvrdia, že nimi navrhované rozšírenie prinesie niekoľko výhod a žiadne nevýhody. "Výhodou je, že sa takýmto spôsobom podporí segment predaja ľahkých motocyklov. Máme príklad z Českej republiky, kde zaviedli takéto opatrenie novelou zákona o premávke na pozemných komunikáciách zo septembra 2011 s účinnosťou od 19. januára tohto roku. Už v októbri hlásili predajcovia nárast predaja tohto druhu motocyklov o 36 percent. Toto opatrenie teda pomôže podnikateľskému prostrediu," argumentujú opoziční poslanci.  Ďalšou výhodou je podľa nich to, že uprednostnenie tohto druhu dopravy by odľahčilo dopravnú zaťaženosť hlavne v mestách. "Niektorí automobilisti najmä v teplejších ročných obdobiach uprednostňujú na krátke presuny skôr tento druh prepravy ako prepravu automobilom. Ľahké motocykle s uvedenou kubatúrou zaberajú menej miesta a tiež produkujú menej škodlivých emisií, dochádza teda k pozitívnym vplyvom aj na životné prostredie," uviedli.

Chren poslancov informoval, že rovnaké podmienky, aké obsahuje jeho návrh, platia v 11 krajinách EÚ, vrátane Českej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies