SaS upozorňuje na nedostatky pri pokutách za jazdu autom na diaľnici bez známky

NETKY.SK • 7 November 2016, 15:49 • 2 min
SaS upozorňuje na nedostatky pri pokutách za jazdu autom na diaľnici bez známky

BRATISLAVA – Opozičná strana SaS upozorňuje na právnu neistotu v súvislosti s ukladaním pokút vodičom, ktorí jazdia po diaľniciach bez diaľničných známok. Vyzýva preto rezorty vnútra a dopravy na prijatie opatrení, aby takýchto šoférov začali pokutovať až od začiatku roka 2017. Na dnešnom brífingu o tom informovali predseda SaS Richard Sulík, podpredsedníčka SaS a poslankyňa Národnej rady (NR) SR Jana Kiššová a poslanec NR SR a tímlíder strany pre dopravu Miroslav Ivan.

slovakia

left justify in out

Podľa SaS je nedostatkom súčasnej právnej úpravy zákona o diaľničnej známke to, že ročná diaľničná známka platí od prvého januára toho roka, v ktorom si ju vodič zakúpi. Ak by si teda napríklad dnes zakúpil ročnú diaľničnú známku a prišlo by mu rozhodnutie o uložení pokuty za priestupok spáchaný počas tohto roka, mohol by voči nemu podať opravný prostriedok, nakoľko by sa mohol brániť tým, že známka platila od januára. "Môže to zahltiť úrady a vyžiada si to ďalšie náklady," poznamenal Ivan. Zároveň vyzval vodičov, ktorí po diaľniciach jazdia, aby si známku kúpili.

 

Kiššová upozornila aj na ďalšie návrhy SaS, ktoré by uľahčili život vodičom. Ide napríklad o možnosť zakúpiť si diaľničnú známku na ľubovoľný počet dní, zníženie pokuty za jazdu na diaľnici bez známky zo 150 na 100 eur či návrh, aby diaľničná známka platila celý technický a nie kalendárny rok. "Ak si dnes kúpite auto, bude vám ročná známka platiť len tri mesiace," uviedla. Návrhy SaS však parlament neschválil.

 

Predseda Sulík upozornil, že štát každý rok získa od motoristov zhruba dve miliardy eur a podľa neho len jedna pätina z tejto sumy ide späť do výstavby ciest a ich údržbu.

 

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR má však na celú problematiku iný názor. "Pokuta za jazdu po diaľnici sa vyrubuje za neuhradenie príslušnej sumy, čo sa vzťahuje ku dňu, kedy motorista diaľnicu využíva," zdôraznila hovorkyňa MDVRR Karolína Ducká. Tento výklad zákona bol podľa rezortu dopravy potvrdený aj právnikmi. Upozorňuje preto vodičov, aby po spoplatnených úsekoch nejazdili bez diaľničnej známky a vyhli sa tak pokute.

 

Výška pokút za jazdu po diaľnici bez známky je podľa MDVRR porovnateľná so zahraničím. "Pokuta v Českej republike v blokovom konaní je do približne 184,70 eura, v Bulharsku asi do 150 eur, v Slovinsku dokonca od 300 do 800 eur, v Rakúsku je to cca 120 eur.  Na Slovensku v prípade uhradenia pokuty do 14 dní je jej výška 100 eur, v opačnom prípade 150 eur," povedala Ducká.

 

Opoziční poslanci v tomto prípade podľa rezortu dopravy zásadným spôsobom nepochopili zákon a vytrhávaním jedného ustanovenia zákona sa snažia navodiť dojem, že za diaľnice netreba platiť a nezodpovedným vodičom nehrozia pokuty.

 

"Takéto vyjadrenie môže pomýliť vodičov a ak ich tvrdeniam uveria, budú musieť zaplatiť pokutu za chýbajúcu diaľničnú známku," dodala Ducká.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies