SaS: Tunel pri investičných stimuloch môže viesť k Smeru-SD

NETKY.SK • 19 Apríl 2013, 14:59 • 2 min
SaS: Tunel pri investičných stimuloch môže viesť k Smeru-SD

BRATISLAVA – SaS upozorňuje na tunel pri investičných stimuloch, ktorý podľa predsedu strany Richarda Sulíka môže viesť k strane Smer-SD. Na prípad spoločnosti Grandwood holding s.r.o. SaS už upozornila v stredu. Dnes uviedla ďalšie súvislosti.

slovakia

left justify in out

Ako povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko na tlačovej besede, spoločnosť na spracovanie dreva Grandwood holding s.r.o. má ako dodávateľa Štátne lesy SR, pričom predpokladá výrobnú kapacitu 6 000 – 10 000 m3 plastifikovaného dreva. Sedemdesiat percent produkcie chce vyvážať. „Štátne lesy sú ovládané stranou Smer-SD. Ministerstvo životného prostredia vedie nominant Smeru Peter Žiga, ktorý vlastní firmu Taper, ktorá sa zaoberá predajom dreva,“ upozornil Galko s tým, že slovenské drevárske firmy sa dlhodobo nevedia dostať k drevu, pretože Štátne lesy majú dlhodobé kontrakty s niekoľkými vyvolenými firmami, ktoré kupujú od nich tretinu produkcie. Časť z nich podľa Galka vyvážajú do zahraničia a časť predávajú priekupníckym spôsobom našim dodávateľom.

Galka zaujíma, ako má vyriešené dodávky dreva od štátnych lesov spoločnosť Grandwood holding s.r.o., či ich má garantované, či ich má za rovnakých podmienok ako domáci odberatelia. „Bude spoločnosť nakupovať drevo od priekupníkov? Preverovalo ministerstvo tieto skutočnosti? Očakávame, že minister hospodárstva Tomáš Malatinský otázky zodpovie,“ povedal.

Byt , v ktorom sídli firma Grandwood holding s.r.o., je podľa Galka vo vlastníctve konateľa Grandwood holding s.r.o. Stanislava Lakatoša. Upozornil, že rovnaké meno nesie aj osoba, ktorá v roku 2004 v Českej republike bola jedným so zakladateľov nadácie Smer a je dodnes v dozornej rade tejto nadácie. „Zriaďovateľ nadácie má ten istý deň narodenia ako konateľ firmy Grandwood holding s.r.o. a zároveň majiteľ bytu. Všetko je len náhoda? Máme podozrenie, že sa pozeráme do dreveného tunela s viacerými východmi, pričom každý vedie do Smeru. Preto sa budeme dožadovať odpovede na naše otázky,“ vyhlásil Galko s tým, že Smer v roku 2004 súhlasil so vznikom českej nadácie Smer.

Bývalý riaditeľ strategických investícií na Ministerstve hospodárstva SR Miroslav Ivan uviedol, že spoločnosť Grandwood holding s.r.o podala v čase vlády Ivety Radičovej investičný zámer, nie však žiadosť, ako to tvrdí firma. „To, čo spoločnosť uvádza ako schválenie, bolo oznámenie, že investičný zámer má predpoklad splniť podmienky na poskytnutie investičnej pomoci. V tomto dokumente sa zároveň uvádza, že nie je potvrdením o schválenej investičnej pomoci a že o nej rozhoduje vláda. Projekt schválený nebol v čase našej vlády,“ uviedol.

Spoločnosť podpísala zmluvu s mestom Vranov nad Topľou a do nájmu dostala pozemok s výmerou 78 000 metrov štvorcových za jedno euro za meter štvorcový. Podmienkou na začatie užívania bolo, že im musí byť schválená dotácia. Spoločnosť má zároveň predkupné právo po 12 rokoch pozemok kúpiť za cenu nájmu, teda jedného eura. „Nájom jedno euro za m2 je akceptovateľný, ale predkupné právo na pozemok za jedno euro je neakceptovateľný,“ povedal Ivan. Vranov podľa neho neoprávnene postupuje pri podpise záväzku predkupného práva nájomcu spoločnosti Grandwood holding s.r.o. a to v tom, že ak mesto čerpalo dotácie na jeho vybudovanie, je povinné predaj uskutočniť za všeobecnú cenu vrátane technickej vybavenosti. „Cena má byť stanovená znaleckým posudkom a nie stanovená na jedno euro. Cena pozemkov s rozlohou 78 000 m2 sa pohybuje v rozpätí 800 000 – 1,5 milióna eur. V prípade takto podpísanej zmluvy o predaji sa zároveň takto zvýhodnená cena považuje za investičnú pomoc a podľa nariadenia Európskej komisie je nutné ju vziať do úvahy,“ zdôraznil Ivan. Teda takúto zvýhodnenú cenu je podľa neho nutné považovať za investičnú pomoc. Tvrdí, že pri posudzovaní investičného zámeru vládou, musí byť zohľadnená v kombinácii s už navrhovanými formami pomoci, ktoré v investičnom zámere sú. „Ak zoberieme do úvahy zvýhodnený predaj pozemku, celková intenzita pomoci bude vyššia ako dovoľuje zákon. V prípade schválenia predloženého materiálu sa vláda vystavuje riziku porušenia nariadenia EK a takto schválená pomoc môže byť zastavená,“ konštatoval.

Galko už v stredu upozornil, že vláda ide dotovať obrovskú investíciu vo Vranove nad Topľou závratnou sumou 21,3 milióna eur, ktorá má zamestnať 390 ľudí. Upozornil však, že ide o neznámu spoločnosť s ručením obmedzeným Grandwood holding s.r.o. Tá podľa neho dostane štedrý sponzoring, aj keď má základné imanie len 5 000 eur. Podpredseda SaS zároveň upozornil, že v máji 2011 bola založená firma v Košiciach BB star, ktorá bola v decembri prevedená na dvoch občanov českej národnosti a jedného Nemca tureckého pôvodu. V súčasnosti je sídlo firmy vedené v paneláku na sídlisku v Košiciach. O rok spoločnosť podpísala zmluvu s mestom a do nájmu dostala pozemok s výmerou 78 000 metrov štvorcových za jedno euro za meter štvorcový. Živnosť na spracovanie dreva si spoločnosť rozšírila až 6. apríla a to po podaní žiadosti o stimuly.

Spoločnosť Grandwood holding s.r.o. vyjadrila rozčarovanie a pohoršenie nad stredajšími vyjadreniami Ľubomíra Galka a Richarda Sulíka zo strany SaS. Poslanci za túto stranu podľa spoločnosti účelovo zavádzali a očividne nepoznajú legislatívne prostredie Slovenska. "Je pre nás zarážajúce, že čelíme ataku strany, za ktorej vlády bol náš projekt schválený," uviedla spoločnosť v reakcii na tvrdenia predstaviteľov SaS. Grandwood uvádza, že nie je panelákovou firmou, je len spoločnosťou dodržiavajúcou literu zákona do poslednej bodky. “Celé vystúpenie je o to absurdnejšie a komické, že spoločnosť Grandwood holding s.r.o. podala prvú žiadosť o investičnú pomoc po nástupe vlády Ivety Radičovej, keď bol ministrom hospodárstva Juraj Miškov. Minister Miškov svojím listom z 8. februára 2012 žiadosť posunul na schválenie vládou pod vedením aj strany SaS, pričom proti adrese "v košickom paneláku" ani zloženiu akcionárov nemalo ministerstvo výhrady," upozorňuje konateľ spoločnosti Stanislav Lakatoš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies