SaS: Súdy sa musia zlepšiť, potom môže ísť do justície viac peňazí

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 14:47 • 2 min
SaS: Súdy sa musia zlepšiť, potom môže ísť do justície viac peňazí

BRATISLAVA - Keď bude väčšina sudcov pracovať v súlade so zákonom a Najvyšší súd SR bude plniť svoje povinnosti zjednocovania judikatúry, budú mať podľa strany SaS sudcovia právo dožadovať sa zvýšenia finančných prostriedkov do justície.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa strany Katarína Svrčeková, podľa tímlídera SaS pre oblasť spravodlivosti Alojza Baránika sú v súčasnosti rozsudky najmä vyššie postavených súdov príliš často postihnuté svojvôľou, nekompetentnosťou a korupciou. Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa podľa Baránika ignorovaním neprijateľného personálneho obsadenia niektorých súdov dostal do pasce.

 

„Dôsledkom týchto pretrvávajúcich zlyhaní sudcov je stav, keď takmer každé konečné súdne rozhodnutie je výsledkom prieťahov, nekonečného ping-pongu medzi súdmi, a teda mrhaním prostriedkami v justícii," povedal Baránik. V štátoch s fungujúcou justíciou je podľa neho len malý zlomok rozhodnutí prvoinštančných súdov napadnutých odvolaniami, pretože sa súdy tešia oprávnenej dôvere. "Až po tom, čo ministerstvo a sudcovia dosiahnu takýto stav súdnictva, budú sudcovia mať morálne právo dožadovať sa zvýšenia prostriedkov do justície," dodal Baránik. 

 

Predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková na pondelkovom zasadnutí rady konštatovala, že „gordickým uzol je preťať finančné zabezpečenie justície“. Aj tohtoročné navŕšenie rozpočtu justície je podľa nej sanovanie restov z minulosti. Rada sa na zasadnutí zaoberala správou o situácii na Okresnom súde Košice II . Tento súd sídli v jednej budove s ďalšími tromi súdmi. V budove, ktorá bola určená pre 300 ľudí, je v súčasnosti približne 580 zamestnancov. Je personálne poddimenzovaný a enormne zaťažený ako mnoho ďalších súdov. Súdna rada preto žiada ministra spravodlivosti, aby urýchlene uvoľnil finančné prostriedky na riešenie priestorovej a materiálnej situácie Okresného súdu Košice II. V prípade tohto súdu by sa mal podľa súdnej rady zvýšiť počet sudcov na 38 a zvýšiť by sa mal aj počet odborného administratívneho personálu. 

 

Podľa člena rady Petra Straku justícia padá do kolien, je materiálne poddimenzovaná a minister by mal za to niesť politickú zodpovednosť. Preto Straka Boreca vyzval, aby zvážil odstúpenie z funkcie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona