SaS: Sú za zotrvanie Tuska na poste predsedu Európskej rady

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 15:05 • 2 min
SaS: Sú za zotrvanie Tuska na poste predsedu Európskej rady

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje zotrvanie Donalda Tuska na poste predsedu Európskej rady.

slovakia

left justify in out

„Spomedzi všetkých inštitúcií Európskej únie, ktoré vo viacerých politikách v poslednom období zlyhávali, sa Európska rada pod vedením jej predsedu Donalda Tuska javila ako najakcieschopnejšia. Rovnako bola najotvorenejšia myšlienkam nevyhnutných reforiem Európskej únie, ktorú SaS dlhodobo presadzuje,“ myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS a expert strany pre zahraničnú politiku Martin Klus.

 

Tusk podľa Klusa viackrát prejavil „podstatne vyššiu mieru porozumenia pre stanoviská a pozície stredoeurópskeho regiónu, predovšetkým v oblasti migrácie či energetiky“, uvádza sa v stanovisku liberálov, ktoré agentúre SITA poskytla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková. Slovensko, podobne ako sa to očakáva aj od Česka a Maďarska, na prebiehajúcom zasadnutí Európskej rady v Bruseli podporí Donalda Tuska.

Voľba predsedu Európskej rady je jedným z bodov programu zasadnutia Európskej rady, ktoré sa koná dnes a v piatok v Bruseli. Na tento post kandidujú dvaja Poliaci – súčasný predseda Donald Tusk a nominant poľskej vlády, europoslanec Jacek Saryusz-Wolski. Slovensko stojí za Tuskom. Hlavnými témami summitu budú i zamestnanosť, bezpečnosť a migrácia. 

Tusk je vo funkcii do mája a má záujem pokračovať v jej výkone ďalších dva a pol roka. Jeho rodné Poľsko, kde momentálne vládne Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczyńského, s ním však nesúhlasí. Kaczyński ho napríklad obviňuje zo smrti svojho brata - dvojčaťa, prezidenta Lecha Kaczyńského. Poľská premiérka Beata Szydlo napísala svojim kolegom list, v ktorom obvinila Tuska z porušenia zásady neutrality proti členskému štátu, zapojenia sa do aktivít Európskej únie proti poľským záujmom, rovnako aj z podpory poľskej opozície. Poliaci preto navrhli svojho kandidáta, poľského europoslanca Jacka Saryusza-Wolského.

 

Podľa medializovaných informácií ten však nie je ani pozvaný na dnešný summit. Slovensko, podobne ako sa to očakáva aj od Česka a Maďarska, na summite podporí Donalda Tuska. Podľa premiéra Roberta Fica je pre nás dôležité, aby bol na čele Rady človek z nášho regiónu, s Tuskom sa Slovensku dobre spolupracuje, aj počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ sme s ním mali veľmi dobrú spoluprácu.

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko v stredu 8. marca informoval médiá, že chce požiadať predsedu vlády, aby prehodnotil svoj postoj k podpore Tuska na opätovné zvolenie do funkcie predsedu Európskej rady. Ako informovala riaditeľka tlačového oddelenia SNS Júlia Kollárová, Danko tak chce urobiť na najbližšej Koaličnej rade. Ešte pred týmto vyhlásením, v stredu ráno, sa lídri koaličných strán stretli na Koaličnej rade. Dôvodom, prečo národniari žiadajú prehodnotiť podporu Tuska, je, že Slovensko patrí do Visegrádskej štvorky, a preto by malo podporiť nominanta vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), poľského europoslanca Jacka Saryusza-Wolského. Danko bol tento týždeň na návšteve Poľska, kde sa stretol aj s predsedom PiS Jaroslawom Kaczyńským, ktorý odmieta Tuska podporiť. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona