SaS: Spôsob výplaty penzií z 2. piliera je protiústavný

NETKY.SK • 20 November 2013, 11:34 • 2 min
SaS: Spôsob výplaty penzií z 2. piliera je protiústavný

BRATISLAVA - Návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý má stanoviť pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera, je podľa podpredsedu strany SaS Jozefa Mihála protiústavný.

slovakia

left justify in out

Návrh, podľa ktorého sa postupné vyplatenie nasporenej sumy umožní len tým sporiteľom, ktorých dôchodok z prvého, priebežného piliera alebo z prvého a druhého piliera spolu, je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur, považuje exminister práce a sociálnych vecí za retroaktívny. "Súčasný zákon, podľa ktorého vstupovali do druhého piliera státisíce ľudí, im dal prísľub, že doživotný dôchodok si budú musieť zakúpiť len do výšky 0,6-násobku životného minima a všetky ďalšie úspory môžu použiť formou programového výberu," upozornil na stredajšej tlačovej besede. Zvýšenie hranice na 4-násobok životného minima považuje za "príliš dramatickú zmenu". Státisíce sporiteľov sa tak podľa Mihála po prijatí návrhu rezortu práce budú cítiť oprávnene oklamaní.

"Budeme to konzultovať s právnikmi, ale ak sa potvrdí náš názor, že je to protiústavné a Smer si presadí takéto znenie zákona, budeme iniciovať podanie na Ústavný súd SR," tvrdí Mihál. Podľa neho ide o zásadný zásah do súkromných úspor ľudí, do ich vlastného majetku. Kritizuje aj podmienky vyplácania doživotných dôchodkov a považuje ich za netransparentné. "Zákon žiadnym spôsobom neobmedzuje výšku zisku alebo prevádzkových nákladov životných poisťovní," povedal podpredseda SaS. Upozornil na to, že životné poisťovne si budú môcť nechať 20 % z technického zhodnotenia úspor klientov. "Ak to porovnáme s fázou sporenia, kedy si správcovská spoločnosť môže nechať maximálne 10 percent z výnosu, tak je to dvakrát toľko," tvrdí. Rezort práce tak podľa Mihála chystá biznis pre životné poisťovne. 

"Za takýchto podmienok budú dôchodky vyplácané z druhého piliera nevýhodné pre sporiteľov, budú nízke," uviedol. Ľudia pod vplyvom toho si podľa Mihála povedia, že druhý pilier je naozaj nevýhodný a mladí ľudia do kapitalizačného piliera vstupovať nebudú. Bývalý minister práce a sociálnych vecí sa obáva toho, že súčasťou legislatívneho procesu bude na poslednú chvíľu poslanecký návrh v parlamente na otvorenie druhého piliera. "Je to veľmi rafinovaný spôsob, takzvaná slovenská cesta, akým spôsobom sa dá zlikvidovať dôchodkové sporenie," dodal. 

Výrazná väčšina ľudí, ktorí si na dôchodok sporia v druhom dôchodkovom pilieri, si bude musieť z celej nasporenej sumy povinne kúpiť doživotný dôchodok v životnej poisťovni. Počíta s tým návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý pripravilo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Tzv. programový výber, ktorý umožní postupne vyplatiť nasporenú sumu po odchode na dôchodok, bude totiž určený pre tie osoby, ktorých dôchodok z prvého, priebežného piliera alebo z prvého a druhého piliera spolu je viac ako štvornásobok sumy životného minima, čo je v súčasnosti približne 800 eur. "Tých ľudí nebude strašne veľa, to si uvedomujeme," uviedol počas minulotýždňového okrúhleho stola k vyplácaniu dôchodkov z druhého piliera štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Jozef Burian. 

Druhou skupinou sporiteľov, pre ktorých bude dostupný programový výber nasporenej sumy, budú tí sporitelia, ktorí vzhľadom na nízky nasporený objem prostriedkov nedostanú od životných poisťovní žiadnu ponuku na vyplácanie doživotného dôchodku. Postupné vyplácanie penzijných úspor pritom musí trvať buď najmenej 10 rokov, alebo vyplácaná suma musí byť maximálne vo výške životného minima. Rezort práce a sociálnych vecí chce súčasne od začiatku budúceho roka zrušiť terajšiu podmienku minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri. Jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov z kapitalizačného piliera tak bude dosiahnutie dôchodkového veku. V roku 2015 by tak podľa Buriana mohlo o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi 3 tisíc sporiteľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona