SaS: Smer nepriamo dokázal, že v predaji emisií nemá čisté ruky

NETKY.SK • 4 Február 2014, 14:03 • 2 min
SaS: Smer nepriamo dokázal, že v predaji emisií nemá čisté ruky

BRATISLAVA - Sabotovanie dnešnej mimoriadnej schôdze Národnej rady SR o predaji emisií stranou Smer je ďalší z nepriamych dôkazov, že Smer nemá v tejto kauze čisté ruky, uvádza sa tak v stanovisku strany SaS.

slovakia

left justify in out

Stanovisko poskytla agentúre SITA hovorkyňa strany Katarína Svrčeková. Podpredseda SaS a poslanec Ľubomír Galko vyhlásil, že Fico sa chce skryť v Prezidentskom paláci a poslanci jeho strany zbabelo utekajú pred diskusiou. "Nečudujem sa, že policajti a prokuratúra sa už roky hrajú na mŕtvych chrobákov," hovorí Galko. Opozičný poslanec nevylučuje, že z kauzy, v ktorej Slovenská republika prišla o desiatky miliónov eur, mali prospech aj niektorí stranícki funkcionári Smeru.

Mimoriadnu schôdzu zvolal predseda NR SR Pavol Paška po tom, čo o to požiadala skupina opozičných poslancov najmä z KDH, SDKÚ-DS a Mosta-Híd. Smer zablokoval mimoriadnu schôdzu o predaji emisií počas vlády Roberta Fica v rokoch 2006 - 2010, keď hneď v úvode nezahlasoval za jej program. "Je to trápny a nezodpovedný pokus opozície takto zneužiť pôdu NR SR. Takáto schôdza parlamentu jednoducho nemôže byť, lebo je o ničom. Bola by iba o špine," povedal dnes premiér Robert Fico. Opozícia chce takto podľa neho spojiť prezidentského kandidáta s emisnou kauzou. 

Vyšetrovatelia sa od roku 2009 zaoberali kauzou predaja slovenských emisných limitov garážovej firme Interblue Group. Slovensko jej v závere roka 2008, keď rezort životného prostredia ovládala SNS, predalo 15 miliónov ton emisných limitov AAU za približne 75 miliónov eur. Jednotková cena za tonu bola 5,05 eura. Kritici predaja vyčítajú jeho nevýhodnosť v porovnaní s okolitými krajinami, štát podľa nich v obchode prerobil zhruba 47 miliónov eur. Na jeseň 2013 vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci z dôvodu, že skutok nie je trestným činom. Envirorezort podal proti rozhodnutiu o zastavení kauzy sťažnosť, ale prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry ju koncom roka 2013 zamietol. Polícia v januári potvrdila, že od justičných orgánov Švajčiarska prijala požadované materiály, išlo o výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam. Dokumenty v súčasnosti analyzujú v trestnom konaní pre podozrenie z legalizácie príjmu z trestnej činnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona