SaS sa do volieb zatiaľ chystá sama, na kongrese o taktike nerozhodne

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 08:12 • 2 min
SaS sa do volieb zatiaľ chystá sama, na kongrese o taktike nerozhodne

BRATISLAVA - Opozičná SaS sa začína na budúcoročné parlamentné voľby zatiaľ pripravovať sama. Svedčí o tom aj volebná stratégia liberálov, ktorá je zatiaľ v duchu samostatného postupu. Pre TASR to pred dnešným kongresom SaS v Banskej Bystrici potvrdil šéf liberálov Richard Sulík. Kongres sa má niesť pod heslom "Zo Slovenska opäť spravíme tigra Európy".

slovakia

left justify in out

Už dlhšie sa totiž špekuluje, že SaS, OĽaNO a NOVA by mohli vytvoriť predvolebnú koalíciu. Liberáli si na dnešný kongres aj pozvali predsedov Igora Matoviča (OĽaNO) a Daniela Lipšica (NOVA). Sulík už avizoval, že téma predvolebnej koalície v jeho príhovore padne. "I keď nás čaká rozhodnutie, či pôjdeme sami, alebo nie, teraz na kongrese ešte nepadne," povedal.

 

Lipšica a Matoviča pozvali, lebo už dlhšie spolupracujú a vidia v tom zmysel. "Je to osožná spolupráca, je prirodzené, aby boli pozvaní," vysvetlil Sulík. Keďže predseda liberálov tvrdí, že v SaS žiadne konflikty nie sú, kongres by mal mať len pracovný charakter. Na delegátov čaká voľba členov do Republikovej rady a do Dozornej a rozhodcovskej komisie. Počítalo sa aj s prijímaním navrhovaných uznesení, podľa Sulíka však v určenom termíne žiaden návrh neprišiel.

 

O predvolebnej koalícii doteraz trojica strán veľmi hovoriť nechcela. Ešte nedávno deklarovali, že čas ešte nedozrel a že za dôležitejšiu v tomto momente považujú vzájomnú spoluprácu pri konkrétnych veciach. "Je množstvo vecí, ktoré nás spájajú, napríklad boj proti korupcii alebo opatrenia v ekonomickej oblasti," vysvetľoval Sulík s tým, že nepovažujú za nevyhnutné a v tomto momente naliehavé riešiť koalíciu.

 

Otázku predvolebnej koalície označil nedávno za nie aktuálnu aj Lipšic. "Príde čas, keď o tom bude treba rozhodnúť, ale v tomto okamihu o tom nediskutujeme. Riešime konkrétne kauzy tejto vlády, konkrétne opatrenia, konkrétne návrhy," vysvetlil. Lipšic však naznačil, že budúce spojenectvo by malo mať širšie základy. "Dôležitá bude jedna vec. Ponúknuť takú formáciu, ktorá bude schopná vytvoriť pre Slovensko alternatívu tak, aby po voľbách nevládol Robert Fico. To musí byť prioritný záujem – Slovensko. Všetko ostatné je na druhom mieste, stranícke záujmy, individuálne záujmy," zdôraznil.

 

Matovič vysvetlil, že kým pri Ľudovej platforme bolo viac teatrálneho ako reálneho obsahu, v ich prípade je to opačne. "Pred viac ako rokom sme začali spolupracovať, robiť spoločné tlačovky, spoločné návrhy zákonov," objasnil. Podľa lídra OĽaNO nie je dobré robiť niečo nasilu. "My spolupracujeme. Keď to dospeje do niečoho bližšieho, tak to dospeje, keď nie, tak uvidíme. Voľby sú blízko aj ďaleko," povedal.

 

Trojica strán začala intenzívnejšie spolupracovať na konci minulého roka pri organizovaní protestov vyvolaných kauzami v zdravotníctve. Pôvodne aj za účasti poslanca Alojza Hlinu, ktorý vstúpil v marci do poslaneckého klubu KDH. Hlina skupinu označil za "mladé pušky". Pri vstupe do klubu KDH povedal, že "mladé pušky sú over (skončené, pozn. TASR)".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona