SaS: Rozhodnutie Škótov o prípadnej samostatnosti bude treba rešpektovať, rovnako ako rozhodnutie o brexite

NETKY.SK • 13 Marec 2017, 17:33 • 2 min
SaS: Rozhodnutie Škótov o prípadnej samostatnosti bude treba rešpektovať, rovnako ako rozhodnutie o brexite

BRATISLAVA - Vyhlásenie nového škótskeho referenda o nezávislosti, ktoré reaguje okrem iného na začatie rokovaní o vystúpení Veľkej Británie z Európskej únie, je silným signálom škótskej vlády pre Brusel, no najmä Londýn. Uvádza sa to v stanovisku strany Sloboda a Solidarita, ktoré reaguje na dnešné slová predsedníčky škótskej vlády Nicoly Sturgeon. Tá sa dnes vyjadrila, že plánuje vyhlásiť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Konať by sa podľa nej malo približne v termíne od jesene 2018 do jari 2019.

slovakia

left justify in out

V záujme zachovania celistvosti Veľkej Británie a nespustenia podobných procesov naprieč Európou je teraz podľa SaS potrebné dohodnúť viacstranne výhodný odchod Veľkej Británie z Európskej únie. „Ideálne v podobe modelu, ktorý by zachoval všetky štyri slobody. Ak sa to nepodarí a dôjde k tvrdému brexitu, bude rozhodnutie Škótov o prípadnej samostatnosti potrebné rešpektovať, rovnako ako rozhodnutie o brexite,“ uviedol poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Predsedníčka škótskej vlády Nicola Sturgeon plánuje vyhlásiť druhé referendum o nezávislosti Škótska. Konať by sa podľa nej malo od jesene 2018 do jari 2019. O právomoc vypísať nové hlasovanie požiada už budúci týždeň škótsky parlament. Oznámila to dnes vo svojom vystúpení v Edinburghu.

Sturgeon uviedla, že britská premiérka Theresa May doposiaľ odmieta kompromis so Škótskom o brexite. Podľa nej je v tejto súvislosti dôležité, aby Škótsko podniklo aktívne kroky na ochranu svojich záujmov.

Škótski voliči v referende v roku 2014 odmietli nezávislosť, podľa Sturgeon však vlaňajšie rozhodnutie o brexite spôsobilo "významnú zmenu okolností". V referende v júni 2016 sa väčšina Škótov vyslovila za zotrvanie Británie v EÚ, hoci celkový výsledok hlasovania Britov bol v prospech vystúpenia z Únie.

Škótska premiérka v článku pre dnešné vydanie škótskeho denníka Daily Record obvinila vládu v Londýne, že ignoruje škótske postoje v otázke brexitu. May podľa nej nepreukázala vo vzťahu k Škótsku "ani len náznak kompromisu".

"Ignorovali nás v otázke brexitu a ignorovali nás, pokiaľ ide o spoločný trh (EÚ)," napísala škótska premiérka. "Čokoľvek sa ďalej stane, tvrdenie, že štyri krajiny Spojeného kráľovstva sú rovnocennými partnermi, bolo úplne zničené," dodala.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies