SaS: Robert Fico je rizikom pre národnú bezpečnosť

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 13:59 • 2 min
SaS: Robert Fico je rizikom pre národnú bezpečnosť

BRATISLAVA - Prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) podľa SaS úmyselne zavádza slovenskú verejnosť, keď spochybňuje základný princíp existencie NATO, ktorým je spoločná obrana proti agresorovi.

slovakia

left justify in out

"O nej hovorí článok 5. Severoatlantickej zmluvy, podľa ktorého akýkoľvek útok proti jednému alebo viacerým členským štátom sa považuje za útok proti všetkým členom NATO. Tento článok stále platí," upozornil poslanec NR SR za SaS a exminister obrany Ľubomír Galko.
     

Fico v nedeľňajšej (23.3.) diskusnej relácii TA3 V politike reagoval na otázku moderátora, ktorý sa pýtal, či by ako prezident, ktorý je aj hlavným veliteľom Ozbrojených síl SR, bol za to, aby Slovensko vypovedalo vojnu štátu, ktorý napadol iný členský štát Severoatlantickej aliancie.
     

SR má podľa Fica svoje záväzky v rámci medzinárodných štruktúr, avšak v prípade, ako je Ukrajina, si nemyslí, že by toto bola cesta, ako riešiť vojenské konflikty. "Už dnes nie je doba, kedy by sa štáty mali pridávať k nejakému inému štátu, ktorý bol napríklad napadnutý v rámci NATO. Rieši sa to úplne inak. Je tu jediný jeden inštitút, jeden mechanizmus, ktorý umožňuje použitie vojenskej sily, a to je Bezpečnostná rada OSN," konštatoval Fico.
     

Podľa Galka je to ďalší z pokusov zapáčiť sa tej časti voličov, ktorým prekáža členstvo Slovenska v Severoatlantickej aliancii a poškuľujú s nekritickými sympatiami po Rusku. "Od politika, ktorý úzko spolupracuje s americkou administratívou pri poskytovaní azylu väzňom z Guantánama, je to obzvlášť perfídne," dodal Galko.
     

SaS ďalej pripomenula, že Ukrajina nie je členom NATO a je teda mimo ochrany tohto zoskupenia.
     

"Podkopávať obranyschopnosť NATO na príklade Ukrajiny, ktorá je vystavená brutálnej sile Ruska, môže len bezcharakterný a zlomyseľný politik. Robert Fico či už ako predseda vlády alebo ako prípadný prezident predstavuje s takýmto prístupom k otázkam národnej bezpečnosti a záväzkom Slovenska bezpečnostné riziko," uzavrel Galko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies