SaS: Rezignácia Tsiprasa je dôkazom neochoty prevziať zodpovednosť za reformy

NETKY.SK • 21 August 2015, 14:26 • 2 min
SaS: Rezignácia Tsiprasa je dôkazom neochoty prevziať zodpovednosť za reformy

BRATISLAVA - Rezignácia gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa je podľa opozičnej strany SaS jasným dôkazom neochoty prevziať politickú zodpovednosť za realizáciu reforiem v krajine. Za týchto okolností je preto podľa liberálov hlboko iracionálne, aby eurozóna poskytla Grécku ďalšiu pomoc.

slovakia

left justify in out

"Pýtame sa, kto dnes v Grécku garantuje reformy, ktoré grécky parlament schválil ako na bežiacom páse, avšak v rozpore s výsledkom referenda i programom doteraz vládnej strany Syriza?" položil otázku šéf SaS Richard Sulík v dnešnom stanovisku. Pravidlá európskej pomoci zo strany trvalého eurovalu pritom podľa SaS hovoria o prísnej podmienenosti pôžičiek reformami, ktoré sa týkajú konsolidácie verejných financií, zvýšenia konkurencieschopnosti ekonomiky a zefektívnenia chodu štátu.

 

"Hlboké zmeny v gréckej spoločnosti nemôžu urobiť ani veritelia, ani Medzinárodný menový fond, ani Európska centrálna banka. Musia ich urobiť sami Gréci a podľa nášho názoru hlavne s vlastnou menou," zdôraznil Sulík. Euro totiž podľa SaS nielen ničí tamojšiu ekonomiku a destabilizuje politický systém, ale pomáha aj živiť falošné mýty, keď sa vinníci za domáce problémy hľadajú za gréckymi hranicami. S tým už podľa liberálov treba konečne prestať.

 

„Strana SaS neustále opakuje, že Grécko nepatrí do eurozóny. Ak sa pevnosť reťaze posudzuje podľa jej najslabšieho článku, práve vďaka Grécku je eurozóna slabá," opísal Sulík. Zároveň vyzval slovenskú vládu, aby deklarovala jasné "nie" ďalším pôžičkám a aspoň verbálne podporila odchod Grécka z eurozóny a prechod na drachmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona