SaS pripravuje štyri podania na Ústavný súd

NETKY.SK • 17 Október 2013, 11:21 • 2 min
SaS pripravuje štyri podania na Ústavný súd

BRATISLAVA - Strana Sloboda a solidarita (SaS) pripravuje štyri podania na Ústavný súd SR, ktorými chce požiadať o preskúmanie, či legislatíva prijatá poslancami za Smer-SD je v súlade s Ústavou SR.

slovakia

left justify in out

Prvým podaním chce opozičná strana namietať protiústavnosť novely zákona o zdravotnom poistení, ktorú parlament schválil v júni tohto roka. "Ide o zmenu, kedy sa retroaktívne zvýšili odvody na zdravotné poistenie z dividend," uviedol na brífingu podpredseda strany Jozef Mihál. Druhé podanie sa má týkať návrhu novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú má parlament schváliť na októbrovej schôdzi. "Živnostníci a ich rodiny nebudú pripustení do tohto systému. Ak sa živnostníkovi nebude dariť a bude mať nízke príjmy, nebude mať nárok na dávky v hmotnej núdzi na rozdiel od iných skupín obyvateľstva," povedal Mihál.

Ústavný súd SR by mal podľa Mihála preskúmať aj ústavnosť toho, či pri platení odvodov z dohôd nie sú študenti do 18 rokov diskriminovaní. "Študenti do 18 rokov platia vyššie odvody na dôchodkové poistenie do Sociálnej poisťovne ako študenti, ktorí sú 18-roční a starší," upozornil exminister práce a sociálnych vecí. Podľa neho ide o diskrimináciu podľa veku. Štvrté podanie na Ústavný súd SR sa má týkať pripravovaného zavedenia daňových licencií, ktorú budú musieť platiť aj stratové firmy. "Takéto opatrenie je podľa nášho názoru takisto protiústavné," dodal Mihál. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies