SaS: Prichýlenie utečencov môže byť v rozpore s našou legislatívou

NETKY.SK • 16 September 2015, 13:46 • 2 min
SaS: Prichýlenie utečencov môže byť v rozpore s našou legislatívou

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) je presvedčená, že riešenie náporu utečencov, ktorému čelia niektoré štáty Európskej únie, vyžaduje kolektívne rokovania na najvyššej úrovni. TASR informovala Katarína Svrčeková, hovorkyňa SaS.

slovakia

left justify in out

"Zároveň vyjadrujeme poľutovanie nad tým, že k takýmto rokovaniam zatiaľ nedošlo a situácia prerástla do humanitárnej krízy. Stretnutie Rady Európskej únie je však nutné aj z hľadiska prichýlenia utečencov na území Slovenskej republiky v rámci európskej solidarity," uvádzajú v stanovisku lídri SaS. Dodávajú, že podľa slovenského zákona o azyle sa takáto pomoc môže uskutočniť na základe využitia inštitútu dočasného útočiska a ten predpokladá najprv rozhodnutie Rady Európskej únie a potom vlády.

 

"Vyzývame vládu SR, aby sa pri riešení utečeneckej krízy držala zákonov Slovenskej republiky a ústavy, ktorá hovorí, že štátne orgány môžu konať iba v medziach ústavy a v rozsahu a spôsobom, ktorý ustanoví zákon. Prichýlenie utečencov bez predchádzajúceho rozhodnutia Rady Európskej únie, ako aj bez žiadosti každého z nich o poskytnutie dočasného útočiska, nebude mať oporu v našej legislatíve," uvádzajú liberáli.

 

SaS od rokovaní Rady EÚ očakáva funkčné a ucelené riešenie migračnej krízy. "Sme presvedčení, že súčasťou tohto riešenia musí byť vytvorenie utečeneckých táborov, najlepšie mimo územia EÚ, kde budú sústredení všetci žiadatelia o azyl, vrátane tých, ktorí prišli na územie Európskej únie ilegálne a nepožiadali bezprostredne po prekročení hraníc o azyl, respektíve sa odmietli podvoliť povinnej registrácii," hovoria predstavitelia SaS. Stanovisko podpísali predseda SaS Richard Sulík, podpredsedovia SaS Jana Kiššová, Jozef Mihál a Ľubomír Galko.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies