SaS: Pri obecných a krajských referendách by sa malo zrušiť kvórum

NETKY.SK • 9 Február 2015, 11:57 • 2 min
SaS: Pri obecných a krajských referendách by sa malo zrušiť kvórum

BRATISLAVA – Pri samosprávnych referendách – mestských a krajských, by sa malo zrušiť kvórum potrebné pre platnosť plebiscitu. Navrhuje to predseda SaS Richard Sulík, podľa ktorého by sa tak občania najprv na obecnej úrovni učili chápať inštitút referenda a nabrali skúsenosti s plebiscitmi.

slovakia

left justify in out

„O pár rokov uvidíme, ako svet vyzerá. Nemyslíme si, že teraz pomôžu hŕŕŕ nejaké zmeny,“ povedal dnes novinárom Sulík. Postupne, podľa skúseností so samosprávnymi referendami, by sa podľa lídra liberálov mali meniť aj pravidlá pre celoštátne referendá. „Netreba sa báť referenda. Treba sa baviť o tom, ako sa tieto referendá dajú sprístupniť,“ konštatoval Sulík. Ako prvé opatrenie na podporu zvýšenia účasti občanov na referende by spojil konanie referenda s najbližšími voľbami, to znamená, že akékoľvek celoštátne referendum by sa konalo iba počas volieb. Rovnako by sa podľa tímlídra SaS pre zahraničnú politiku a volebný systém Martina Klusa mali zlúčiť volebné komisie, aby na referendum a voľby dohliadala iba jedna komisia. „Ušetrili by sme finančné prostriedky,“ komentoval tento postup Klus s tým, že v zahraničí ide o bežný postup. 

 

Sulík by zároveň otvoril otázku o možnom znížení podpisov potrebných pre vyhlásenie celoštátneho referenda z dnešných 350-tisíc na menej. Pri samosprávnych referendách navrhuje SaS znížiť petičný prah pre vyhlásenie referenda v mestách nad desaťtisíc občanov na desať percent, v mestách od tisíc do desaťtisíc občanov na 20 percent a v mestách do tisíc voličov by zostalo tak ako dnes potrebných 30 percent voličov. Na krajskej úrovni by sa podľa liberálov malo referendum vyhlásiť, ak o neho v petícii požiada desať percent voličov. 


Po skúsenostiach so samosprávnymi referendami by sa mohlo pristúpiť k zníženiu kvóra pre platnosť referenda aj na celoštátnej úrovni. SaS sa zároveň chce obrátiť na ústavný súd, aby vysvetlil, ako nakladať s výsledkami referenda, či sú, alebo nie sú záväzné. 


Podľa Sulíka zároveň dozrel čas na odluku cirkvi od štátu. „Sme občianska spoločnosť, nie sme cirkevný štát,“ vysvetli Sulík s tým, že cirkev dnes príliš veľkou mierou zasahuje do občianskej spoločnosti. Sulík upozornil, že dnes sa na platy cirkevných hodnostárov skladajú aj ateisti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies