SaS: Prezident Kiska by mal vetovať protiteroristické zákony

NETKY.SK • 10 December 2015, 12:00 • 2 min
SaS: Prezident Kiska by mal vetovať protiteroristické zákony

BRATISLAVA - Posilnenie právomocí polície a tajných služieb považuje opozičná SaS za absolútne neprimeranú reakciu vlády a Smeru-SD na hrozby, ktoré predstavuje pre občanov Slovenska medzinárodný terorizmus. Liberáli nepochybujú, že novým normám bude mimoriadnu pozornosť venovať aj prezident SR Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

„Očakávame, že ich vráti parlamentu na opätovné prerokovanie, aby aj touto symbolickou formou upozornil vládnu stranu Smer-SD, že zachádza pri okliešťovaní slobody občanov pod rúškom boja proti terorizmu priďaleko. Politická realita je dnes taká, že zrušiť túto legislatívu, ktorá približuje Slovensko k policajnému štátu, môže len nová vláda bez Smeru-SD. O vznik takejto sa strana SaS bude usilovať,“ povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko..

 

Poslanec SaS pripomenul, že polícia a spravodajské služby dostali novou legislatívou do rúk nové oprávnenia. „Silové zložky získali pre svoju prácu len ďalšie gumené paragrafy, pomocou ktorých môžu zasahovať do ústavou chránených práv občanov bez toho, aby sa zároveň posilnili kontrolné mechanizmy. Vzniká tak vhodné prostredie na svojvoľné zneužívanie štátnej moci voči oponentom vlády, nech sú to nezávislé médiá, opoziční politici alebo aktivisti,“ upozornil Galko.

 

Novela Trestného zákona definuje pojem „teroristické trestné činy“ a zvyšuje dolnú hranicu trestnej sadzby pri trestnom čine založenia, zosnovania a podporovania teroristickej skupiny z osem na 10 rokov odňatia slobody. Zaviedla sa obligatórna väzba, na základe ktorej súd bude môcť zobrať osobu obvinenú z trestného činu súvisiaceho z terorizmom do väzby bez uvedenia dôvodov. Prijali sa aj viaceré opatrenia na ochranu svedkov. Návrh upravuje i použitie špeciálnych technických vecí pri zásahoch a používanie zbraní, vrátane špeciálnych, a špeciálnych donucovacích prostriedkov.

 

V prípade polície sa rozšíria dôvody na zaistenie osôb, predĺži sa lehota na ich zaistenie a rozšíria sa oprávnenia na prehliadky dopravných prostriedkov. Rozšíria sa aj opatrenia na zaistenie bezpečnosti v hromadnej doprave a pri uzatváraní verejne prístupných miest, ohrozených teroristickým trestným činom. Vojenské spravodajstvo dostane vo vzťahu k boju proti terorizmu také oprávnenia, aké má Slovenská informačná služba (SIS)
Súd na podnet SIS zakáže prevádzku webového portálu, na ktorom dochádza k šíreniu myšlienok podporujúcich alebo propagujúcich terorizmus, politický alebo náboženský extrémizmus či extrémizmus prejavujúci sa násilným spôsobom alebo škodlivé sektárske zoskupenia. Každý, kto monitoroval verejné priestranstvo, bude povinný SIS poskytnúť fotky alebo videozáznam, ak o to tajná služba požiada na presne zákonom vymedzený účel, na ochranu bezpečnosti štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies