SaS prešiel návrh novely zákona: Slováci už nebudú musieť hlásiť úradom dlhší prechodný pobyt v zahraničí

NETKY.SK • 8 September 2016, 12:57 • 2 min
SaS prešiel návrh novely zákona: Slováci už nebudú musieť hlásiť úradom dlhší prechodný pobyt v zahraničí

BRATISLAVA - Novelu Zákona o nahlasovaní pobytu v zahraničí a registri obyvateľov z dielne opozície dnes schválil parlament. Je to prvý návrh z dielne opozičnej strany, ktorý prešiel v tomto volebnom období. Návrh poslancov z dielne strany Sloboda a Solidarita (SaS) navrhuje, aby bolo nahlasovanie pobytu v zahraničí, dlhšieho ako 90 dní, dobrovoľné.

slovakia

left justify in out

Súčasná podoba zákona je podľa liberálov protiústavná, keďže stanovuje povinnosť hlásiť ohlasovni pobytu trvalý pobyt, prechodný pobyt a pobyt v zahraničí dlhší ako 90 dní, čím podľa nich zasahuje do základných práv a slobôd. Predkladaný návrh novely zákona o hlásení pobytu občanov neruší inštitút prechodného pobytu ani hlásenie pobytu v zahraničí. Mení však ich charakter z povinnosti občana hlásiť prechodný pobyt a pobyt v zahraničí na dlhšie ako 90 dní na právo občana. Neohlásením pobytu by sa už občania nedopúšťali priestupku a nehrozila by im za takéto konanie sankcia v podobe pokuty.

 

Liberáli upozorňujú, že zákon sa menil v predchádzajúcom volebnom období tým, že sa zmenila dovtedy platná formulácia povinnosti zo slova „ohlási“ na „je povinný ohlásiť“. Predkladaný návrh novely zákona o hlásení pobytu občanov neruší inštitút prechodného pobytu, ani hlásenie pobytu v zahraničí. Mení však ich charakter z povinnosti občana hlásiť prechodný pobyt a pobyt v zahraničí na dobu dlhšiu ako 90 dní na právo občana. Tí občania, ktorí budú chcieť, aby úrady o nich evidovali aj takéto informácie, budú aj naďalej môcť prechodný pobyt v rámci Slovenskej republiky či v zahraničí úradom ohlásiť. A úrady budú povinné tieto informácie vo vzťahu k nim evidovať.

 

Tí občania, ktorí nemajú záujem informovať úrady o svojom prechodnom pobyte v rámci Slovenskej republiky alebo v zahraničí, už nebudú mať povinnosť takýto pobyt ohlásiť. Neohlásením takéhoto pobytu sa už nebudú dopúšťať priestupku a nebude im za takéto konanie hroziť sankcia v podobe pokuty. Úrady budú vo vzťahu k takýmto občanom evidovať iba adresu ich trvalého pobytu.

 

Schválením predkladaného zákona sa podľa SaS obmedzí zasahovanie štátu do života občanov v prípade, keď takéto zasahovanie nie je nevyhnutné a ukladanie povinností zasahujúcich do základných práv a slobôd nemá vecné opodstatnenie. Zároveň sa ním rozšíri slobodné rozhodovanie občanov o vlastných životoch a zodpovednosť za ne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies