SaS presadzuje zákaz vyraďovania bodov bez súhlasu navrhovateľa

NETKY.SK • 16 September 2014, 11:17 • 2 min
SaS presadzuje zákaz vyraďovania bodov bez súhlasu navrhovateľa

BRATISLAVA - Opozičná SaS chce do budúcna zamedziť situácii, keď parlamentná väčšina vyradí z programu schôdze návrhy poslancov bez ich súhlasu. Na októbrové rokovanie pléna preto predkladá novelu rokovacieho poriadku, ktorá takéto konanie zakáže. V zákone má však stále ostať možnosť hlasovaním väčšiny presunúť body na ďalšiu schôdzu.

slovakia

left justify in out

SaS takto reaguje na konanie vládneho Smeru-SD, ktorý na úvod aktuálnej schôdze parlamentu na návrh Jany Laššákovej (Smer-SD) vyradil z rokovania desať opozičných návrhov zákonov s argumentom, že ide o kampaň pred novembrovými komunálnymi voľbami. Opozícia proti tomuto kroku ostro protestovala a od tohto dňa sa nezúčastňuje na hlasovaniach a stiahla všetky svoje ostatné návrhy.
      

"V NR SR vládne neštandardná nedemokratická situácia. Poslanci Smeru-SD zneužili väčšinové postavenie na umlčanie opozície a vyradili desať návrhov. Parlament pošliapal na svoju hanbu práva opozície, ktorá reprezentuje milión voličov," zdôraznil na tlačovej konferencii podpredseda SaS Ľubomír Galko.
      

Novela rokovacieho poriadku má preto zamedziť takémuto konaniu do budúcna bez ohľadu na to, kto bude vo vláde a v opozícii. "Novela zabezpečí, aby hlas opozičného poslanca nemohol byť umlčaný a mohol vykonávať svoju prácu. Vyzývame preto najmä poslancov Smeru-SD, aby návrh podporili. Je to riešenie, ktoré dá všetkým poslancom rovnaké práva pri reprezentovaní svojich voličov," dodal Galko.
      

Peter Osuský (SaS) pripúšťa, že tento návrh podobne ako väčšina opozičných, neprejde. "Chápem to ako spisovateľskú tvorbu do zásuvky. Som presvedčený, že príde deň, keď ich niekto vytiahne, dá im novú košieľku a návrhy prejdú," podotkol.
      

Na otázku, prečo v minulosti parlament pod vedením Richarda Sulíka (SaS) vyradil návrhy vtedy opozičného Smeru-SD, Jana Kiššová (SaS) vysvetlila, že išlo o diametrálne odlišný krok. Podľa jej slov vtedy Smer-SD predložil plénom neschválené zákony skôr, ako uplynula zákonná šesťmesačná lehota pre opätovné prerokovanie. "Návrhy boli vtedy vyradené na základe odporúčania Ústavnoprávneho výboru NR SR," zdôraznila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies