SaS presadzuje odvodový bonus, ktorý by zvýšil čisté príjmy pracujúcich o miliardy eur

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 12:42 • 2 min
SaS presadzuje odvodový bonus, ktorý by zvýšil čisté príjmy pracujúcich o miliardy eur

BRATISLAVA - Slovensko potrebuje zásadnú reformu odvodov. Opozičná strana SaS preto presadzuje, aby sa na Slovensku zaviedol odvodový bonus, ktorý by mal celý systém zjednodušiť. Podľa prepočtov strany by mohli čisté príjmy pracujúcich stúpnuť skoro o 2,5 miliardy eur.

slovakia

left justify in out

"Náš systém je veľmi zlý, lebo vytvára bariéru medzi nepracovaním a pracovaním. Je hyperkomplikovaný, obsahuje zásluhovosť a tá je nespravodlivá. Chudobní doplácajú na bohatých, lebo väčšie percento bohatých sa dožije dôchodkového veku. Slovensko má jedny z najvyšších odvodových sadzieb na svete, zaťažuje prácu oveľa viac ako kapitál," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii nevýhody dnešného systému líder SaS Richard Sulík.

 

Odvodový bonus by podľa Sulíka predstavoval zásadnú reformu systému. "Reforma spočíva v tom, že každému človeku by bola priznaná nejaká základná dávka za určitých podmienok, a keď začne pracovať, tak mu tú dávku nezoberieme. My mu ju začneme len mierne znižovať, tak ako rastie jeho príjem," priblížil Sulík.

 

V praxi by to vyzeralo tak, že ten, kto nemá žiadny príjem, by mal nárok na životné minimum, ktoré bude tvoriť základ dane. "Ak človek začne pracovať, životné minimum mu štát nezoberie, len mu ho mierne zníži, konkrétne o 10 % jeho príjmov," vysvetlil Sulík.

 

Zavedením odvodového bonusu by sa podľa SaS výrazne zjednodušil odvodový systém. "Vytvorí to obrovskú konkurenčnú výhodu Slovenska. Odvodový bonus je rozpočtovo neutrálny," myslí si Sulík.

 

SaS prepočítala, že vďaka zavedeniu odvodového bonusu by čisté príjmy pracujúceho obyvateľstva stúpli o 2,5 miliardy eur. Takisto by prispel k podpore mladých rodín s deťmi. "Rodinám s deťmi do troch rokov by sme dávali trojnásobok peňazí, 384.000 zamestnancov s najnižšími mzdami si polepší v priemere o 12 %, 850.000 zamestnancov patriacich do strednej triedy bude mať vyššie čisté príjmy až o 10 %. Polepší si aj 157.000 živnostníkov, ktorí platia minimálne odvody," dodal Peter Cmorej, odborník SaS na dane a odvody.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies