SaS predstavila víziu ako ušetriť do 1,6 miliardy eur

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 12:00 • 2 min
SaS predstavila víziu ako ušetriť do 1,6 miliardy eur

SaS predstavila víziu ako ušetriť do 1,6 miliardy eur - Slovensko  Smer-SD plánuje trestať úspešných ľudí a útočiť na strednú vrstvu bezhlavým zvyšovaním daní. Myslia si to predstavitelia SaS, ktorí upozorňujú na to, že plánované zrušenie rovnej dane po p

slovakia

left justify in out

img

 Smer-SD plánuje trestať úspešných ľudí a útočiť na strednú vrstvu bezhlavým zvyšovaním daní. Myslia si to predstavitelia SaS, ktorí upozorňujú na to, že plánované zrušenie rovnej dane po prijatí Fiškálnej zmluvy už nebude v budúcnosti možné vrátiť do pôvodného stavu. Riešenia predstavitelia opozičnej strany vidia v zlepšovaní podnikateľského prostredia a prehodnotení výdavkov štátu aj v sociálnej oblasti. Liberáli dnes preto predstavili päť oblasti, v ktorých sa podľa ich výpočtov dá ušetriť 1,2 až 1,6 miliardy eur.

"Pokiaľ bude konsolidácia verejných financií prebiehať cez zvyšovanie daní, môže napáchať trvalé škody... Zavedenie rovnej dane neprinesie úspory a môže mať fatálne následky," zdôraznil dnes šéf liberálov Richard Sulík. Daňové opatrenia sociálnych demokratov podľa liberálov budú viesť k únikom peňazí.

SaS preto navrhuje, aby sa budúca vláda zamerala radšej na šetrenie v piatich vytýčených oblastiach. Medzi nimi šéf poslaneckého klubu Jozef Kollár napríklad spomenul prehodnotenie udržateľnosti európskeho sociálneho modelu. Zvážiť navrhuje SaS napríklad výsluhové dôchodky pre policajtov a vojakov, úroveň maximálnej podpory v nezamestnanosti či zrušenie dávok v hmotnej núdzi a ich nahradenie minimálnou mzdou za prácu. "Nakoniec je to zníženie hranice na vyplácanie vianočných dôchodkov. Dnes je tá hranica na úrovni 450 eur, navrhujeme znížiť túto hranicu na úroveň 250 eur," doplnil Kollár.

SaS tiež hovorí o zoštíhlení a zefektívnení verejnej správy, zmene spôsobu zostavovania návrhu rozpočtu, zavedení benchmarkov pre samosprávy či prehodnotení, respektíve zrušení štátnych dotácií a subvencií. Len na mzdových a prevádzkových nákladoch vo verejnej správe môže Slovensko podľa Kollára ušetriť až 400 miliónov eur.

Liberáli súbežne navrhujú zvyšovanie ziskov štátu cestou zlepšovania podnikateľského prostredia. SaS má podľa dosluhujúceho ministra hospodárstva Juraja Miškova pripravených vyše 170 opatrení, ako to dosiahnuť. Poukázal pritom napríklad na potrebu flexibilnejšieho prístupu pri preberaní európskych smerníc do národnej legislatívy. "Častokrát sa stáva, že pri transponovaní smerníc EÚ sme pápežskejší ako pápež a jednoducho ideme nad rámec toho, čo od nás požadujú európskej smernice a úplne zbytočne zvyšujeme administratívnu náročnosť a reguláciu," poukázal Miškov. Jedným z opatrení, ktoré by bolo vhodné prijať v tejto oblasti, je podľa neho aj možnosť zamedziť prijímaniu takýchto smerníc už na európskej úrovni.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies