SaS: Predsedu ÚRSO by mal prezident pre vratky za plyn odvolať z funkcie

NETKY.SK • 28 August 2015, 12:39 • 2 min
SaS: Predsedu ÚRSO by mal prezident pre vratky za plyn odvolať z funkcie

BRATISLAVA – Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska by mal odvolať z funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka, pretože nekoná na svojom poste nezávisle, ale riadi sa pri aplikácii opatrení na zníženie ceny plynu pre domácnosti pokynmi predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes na tlačovej besede poslanec Národnej rady (NR) SR za opozičnú stranu SaS Jozef Mihál, spolu s tímlídrom strany pre energetiku Karolom Galekom. Do podateľne hlavy štátu obaja doručili výzvu na Holjenčíkove odvolanie podpísanú poslancami NR SR za SaS.

 

Ak je cena plynu ako komodity vo svete nižšia, tak ÚRSO by podľa Mihála mal konať tak, aby sa cena znížila pre všetkých odberateľov, pre občanov aj firmy, a to v takej miere, k akému poklesu na svetových trhoch s plynom prišlo. "Strana SaS nemá nič proti tomu, aby ľudia platili menej za plyn. Práve naopak, chceme, aby cena plynu bola čo najnižšia pre všetkých, ale chceme, aby sa znižovanie robilo v súlade so zdravým rozumom, so zákonom a nie formou predvolebnej korupcie," zdôraznil Mihál.

 

Zákon o regulácii v sieťových odvetviach podľa Mihála stanovuje, že "predseda úradu pri výkone svojej pôsobnosti koná nezávisle od pokynov štátnych orgánov, orgánov územnej samosprávy, iných orgánov verejnej moci a od ďalších osôb". "Pán Holjenčík koná nie nezávisle, ale po dohode s predsedom vlády," zdôraznil poslanec SaS.

 

Galek pripomenul, že ÚRSO koncom júla 2015 informoval v rámci mimoriadnej regulácie o znížení cien plynu pre domácnosti v priemere o 3,91 %. V ten istý deň predseda vlády SR oznámil, že cez tzv. vratky vráti domácnostiam 47 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Háčik je podľa neho v tom, že toto nemal urobiť premiér, ale ÚRSO, ktorý mal uvedenú sumu zohľadniť v regulácii.

 

Druhý moment je podľa Galeka v tom, že zníženie cien plynu o dvojciferné číslo bolo vládou ohlásené až na roky 2015 a 2016. Situácia umožňujúca zníženie cien plynu však nastala už v minulom roku, pretože v prvom polroku 2014 poklesli na trhu ceny plynu o 16 % a v marci 2014 bola otvorená zmluva medzi Gazpromom a SPP, kedy sa cena plynu upravovala na základe trhového vývoja. "Vtedy k mimoriadnej regulácii žiaľ neprišlo, pretože dvojciferné zníženie cien plynu je nastavené na roky 2015 a 2016, nie na rok 2014. Pán Holjenčík pri regulácii postupoval koordinovane a závisle od pokynov predsedu vlády," dodal Galek.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies