SaS predložila 40 opatrení pre lepší život

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 12:38 • 2 min
SaS predložila 40 opatrení pre lepší život

BRATISLAVA – Opozičná SaS predložila do parlamentu 40 návrhov zákonov, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie.

slovakia

left justify in out

„Toto je priorita. Zlepšenie podnikateľského prostredia zlepší život všetkých občanov,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík. Návrhy liberálov podľa jeho slov vychádzajú z Agendy 2020, všetky sú neutrálne pre štátne rozpočet a dajú sa okamžite realizovať. „Len systematické zlepšovanie podnikateľského prostredia zabezpečí viac pracovných miest, to prinesie tlak na zvyšovanie platov a zlepšenie životnej úrovne všetkých obyvateľov,“ vysvetlil Sulík. Vláda podľa neho pokračuje v podpore vybraných oblastí alebo sektorov, čo predseda SaS nepovažuje za správne.


Podporu 40-tke návrhov SaS dnes potvrdili lídri ďalších opozičných strán Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) a Boris Kollár (Sme rodina). Sulík už o podpore pre novely diskutoval aj so zamestnávateľskými zväzmi, ktoré iniciatívu liberálov podporili. Predseda liberálov chce pre návrhy na zlepšenie podnikateľského prostredia hľadať podporu aj u koaličných strán, dnes listom osloví všetky štyri vládne subjekty. Diskutoval už s podpredsedom Siete Andrejom Hrnčiarom, stretnutie ho čaká aj s ekonomickým odborníkom Mosta-Híd Ivanom Švejnom a teší sa aj na rokovanie s predsedom SNS Andrejom Dankom.

 

Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová priblížila, že balík návrhov by významným spôsobom zlepšil podnikateľské prostredie napriek tomu, že mnohé z nich sa na prvý pohľad zdajú ako drobné opatrenia. SaS navrhuje napríklad zrušiť povinné preškoľovanie vodičov, zrušiť povinnú zdravotnú službu pre I. a II. kategóriu zamestnancov, zrušiť 2-percentný odvod umelcov či zrušiť zákaz predaja potravín po uplynutí doby minimálnej trvanlivosti. Neuhradená faktúra, ktorú podnikateľ uviedol do kontrolného výkazu, sa bude môcť považovať za exekučný titul, liberáli zároveň presadzujú, aby sa skrátila možnosť zadržiavania DPH najviac na štyri mesiace pri prebiehajúcej daňovej kontrole. Zamestnávateľom chce SaS umožniť nahradiť gastrolístky peniazmi, zamestnanci by si mohli vybrať, či chcú gastrolístky alebo peniaze, rovnako by sa malo zaviesť pravidlo, aby štát nevymáhal sumu nižšiu ako päť eur. „Tieto zákony nie sú o SaS alebo opozícii, ale o zlepšení života ľudí,“ konštatovala Kiššová.


Matovič pripomenul, že všetci štyria opoziční predstavitelia, ktorí sa zišli na tlačovej besede, pred vstupom do politiky podnikali. „Vieme, čo to je vytvoriť pracovné miesto, udržať ho a zabezpečiť, aby ľudia mali každý mesiac výplatu,“ dodal. Len motivovaný, nie demotivovaný zamestnávateľ podľa Matoviča má ambíciu vytvárať nové pracovné miesta. „Veľmi radi podporujeme túto iniciatívu,“ uzavrel líder obyčajných ľudí.


„Pripájame sa k tejto výzve. Už pred voľbami sme deklarovali, že podporíme každý rozumný návrh. Táto agenda môže pomôcť podnikateľom a živnostníkom naštartovať rast zamestnanosti. Pri celospoločenských témach veľakrát nesúhlasíme so stranou SaS, ale tu sa zhodujeme,“ povedal predseda Sme rodina Boris Kollár.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona