SaS podporuje myšlienku spoločnej armády EÚ

NETKY.SK • 9 Marec 2015, 17:37 • 2 min
SaS podporuje myšlienku spoločnej armády EÚ

BRATISLAVA - SaS podporuje myšlienku spoločnej armády Európskej únie. Liberáli si myslia, že je to jedna z oblastí, kde integrácia v rámci EÚ nemusí byť na škodu a pozitíva môžu prevládať.

slovakia

left justify in out

Podľa bývalého ministra obrany a poslanca Národnej rady SR Ľubomíra Galka (SaS) je však otázne, ako k tejto téme pristúpia iné členské štáty, napríklad Veľká Británia či Francúzsko. Upozorňuje tiež, že zložitá môže byť aj technická realizácia. "Uprednostňujem skôr integráciu vybraných zložiek armád pred vytvorením nejakého molochu," doplnil Galko.
     

Upozornil, že ak má vzniknúť niečo ako spoločná armáda, štáty ako Slovensko či Maďarsko by si museli vstúpiť do svedomia z hľadiska vyčleňovania finančných prostriedkov na obranu. Galko je presvedčený, že v opačnom prípade nemôžeme byť plnohodnotnými partnermi takejto spoločnej armády.
     

Pripomenul, že myšlienka spoločnej armády nie je nová idea. Podobných iniciatív bolo za posledných 50 - 60 rokov viacero. "Kým nepoznáme technikálie, je otázne, či je na takéto zásadné rozhodnutie vhodná doba," dodal Galko s tým, že Únia sa momentálne nevie dohodnúť na Grécku, menovej únii, hrozbe odchodu Británie a podobne.
     

Európska únia by mala mať vlastnú armádu, uviedol v rozhovore, ktorý cez víkend zverejnili nemecké noviny Welt am Sonntag, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Takáto armáda by nám pomohla formovať spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku a spoločne uchopiť európsku zodpovednosť vo svete," citovali ho noviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies