SaS: Podľa Fica z grexitu nič nehrozí, tak nevyhadzujme miliardy

NETKY.SK • 20 Júl 2015, 13:27 • 2 min
SaS: Podľa Fica z grexitu nič nehrozí, tak nevyhadzujme miliardy

BRATISLAVA – Pred politikmi vrátane premiéra Roberta Fica teraz stojí mimoriadne nepríjemná úloha vysvetliť, prečo skrachovanému Grécku vnucujú ďalšie miliardy eur na ťarchu svojich daňových poplatníkov, takže by sa im veľmi hodilo zatiahnuť verejnú debatu do utópií typu potrebujeme viac Európy, myslí si predseda SaS Richard Sulík.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov premiér Fico bude mať o chvíľu príležitosť v praxi ukázať, ako to myslel, keď vyhlásil, že odchod Grécka z eurozóny nebude znamenať pre fungovanie eurozóny a eura v podstate nič. „Ak je to tak, potom od neho očakávam, že sa tvrdo postaví proti tretiemu záchrannému balíku a slovenský zástupca v trvalom eurovale dostane od slovenskej vlády v tomto zmysle jasný mandát. Ak nám z grexitu nič nehrozí, načo potom vyhadzovať z okna ďalšie miliardy?“ konštatuje Sulík.


Opozičná SaS zároveň žiada vládu, aby predložila verejnosti zrozumiteľné informácie o tom, ako Grécko splnilo podmienky predchádzajúceho záchranného programu, aká je návratnosť vynaložených peňazí, ktoré Slovensko už poskytlo Grécku formou záruk a ktoré má poskytnúť cez tzv. trvalý euroval (ESM) v rámci tretieho záchranného balíčka.


Volanie niektorých politikov a síl po silnejšej Európe je podľa lídra liberálov typickým javom v situácii, keď chronické porušovanie dohodnutých pravidiel zo strany niektorých členských štátov eurozóny nie je sprevádzané primeranými sankciami. Napríklad pravidlo prípustného verejného dlhu k HDP hovorí podľa Sulíka o 60 percentách, no Grécko túto hranicu viac ako trojnásobne prekračuje, keď sa jeho zadlženie blíži k 200 percentám HDP.

 

„Miesto štandardného bankrotu členovia eurozóny zvyšujú v Grécku svoje nedobytné pohľadávky a vnucujú mu hospodársku politiku, ktorú ono samo odmieta. Aktuálne predstavy francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda o spoločnej vláde a parlamente eurozóny sú len politickým trikom,“ uzatvára Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies