SaS podáva trestné oznámenie pre vyhrážky, pridalo sa aj OĽaNO

NETKY.SK • 15 Február 2022, 14:32 • 2 min
SaS podáva trestné oznámenie pre vyhrážky, pridalo sa aj OĽaNO

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady (NR) SR za SaS podávajú v utorok trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu šírenia poplašnej správy, podnecovania a ohovárania. Informoval o tom poslanec SaS Ján Benčík.

slovakia

left justify in out

Oznámenie sa týka vyhrážok zákonodarcom, ktorí hlasovali za obrannú dohodu s USA. Podporujú ho aj ďalší koaliční poslanci. Pod trestné oznámenie sa podpísali aj členovia klubu OĽaNO.

 

„Domnievame sa, že poslanec Blaha, ako aj ďalší politici by mali niesť zodpovednosť za to, čo píšu a zdieľajú na sociálnych sieťach,“ vyhlásil Benčík na tlačovej konferencii v parlamente. Takéto konanie podľa neho vyvolalo búrlivé reakcie na sociálnych sieťach, ktoré sa už prenášajú do reálneho života. Benčík podľa svojich slov čítal na sociálnych sieťach o vyhrážkach cez vybitie okien, prerezaní pneumatík, postavení k múru či vypálení domov poslancov.

 

Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) pripomenul, že správanie opozície pripomína nástup totality. Tá sa podľa neho začína tým, keď sa začnú politickí nepriatelia označovať za potkanov, švábov či vlastizradcov.

 

„Cez lži a dezinformácie 'hecujú' ľudí a vyzývajú ich na násilie,“ povedal na adresu politikov zo Smeru-SD a mimoparlamentnej Republiky.

 

img

 

Trestným oznámením chcú podľa šéfky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej deklarovať podporu všetkým poslancom, ktorí hlasovali v súlade s Ústavou SR, a teda podľa svojho svedomia a presvedčenia.

 

„Zverejňovanie adries poslancov a mien je za čiarou. Generálna prokuratúra mala konať už minulý týždeň ihneď po tom, ako sa to začalo, a to bez ohľadu na to, či so schválením dohody súhlasí alebo nie,“ skonštatovala.

 

Niektorí opoziční politici by podľa Benčíka mali niesť zodpovednosť za vlnu nenávisti valcujúcu sociálne siete, ktorú vyvolali aj burcujúcimi príhovormi k protestujúcemu davu. Koalícia odmieta porovnávanie situácie s niekdajšími protestmi pred komplexom Bonaparte.

 

„Bonaparte bol symbol daňového podvodu. To nebol symbol, že išli sme na adresu Roberta Fica, ktorú sme ani nevedeli. Nikto z poslancov nevyzýval na násilie,“ reagovala.

 

img

 

Na podporu poslancov, ktorí za dohodu hlasovali, vznikol aj otvorený list. Podpísalo ho zatiaľ viac ako 12 000 ľudí.

 

„Poslanci, ktorí hlasovali za obrannú dohodu, sú dnes terčom vyhrážok a útokov, ktoré musia byť v spoločnosti, rešpektujúcej demokratické zásady, jasne odsúdené,“ uviedol autor listu a predseda občianskeho združenia Mladí Marek Mach.

 

Vyhrážky voči poslancom sa objavili minulý týždeň po hlasovaní o dohode s USA. Na internete sa šírili zoznamy poslancov s miestami ich bydliska, zverejňovali ich aj viacerí opoziční politici. Pri domoch niektorých z poslancov sa objavili nápisy Tu býva vlastizradca. 

 

Krajské riaditeľstvá Policajného zboru prijali adekvátne bezpečnostné opatrenia. Situáciou sa má zaoberať aj premiér Eduard Heger (OĽaNO).

 

Možno vás zaujme: Prezidentka odobrila povinnosť zapisovať čísla bytov do registra adries



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona