SaS podala pre stimuly Grandwoodu trestné oznámenie

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 12:50 • 2 min
SaS podala pre stimuly Grandwoodu trestné oznámenie

BRATISLAVA - Kauza spornej investičnej pomoci pre firmu Grandwood pokračuje. Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) podala v piatok trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre spáchanie subvenčného podvodu. Dôvodom je to, že podľa SaS investor uviedol nesprávne a neúplne informácie o svojich predchádzajúcich aktivitách, nesprávne referencie a nepresné informácie o svojich hlavných odberateľoch.

slovakia

left justify in out

V žiadosti o investičný stimul totiž firma Grandwood uviedla, že patrí do silnej tureckej podnikateľskej skupiny Yesim Textil, čo podľa medializovaných informácií nie je pravda. Grandwood tieto informácie neskôr označil za omyl. Produkcia závodu má byť zameraná na výrobu plastifikovaných drevených dosiek predovšetkým pre lodiarsky priemysel. V žiadosti o stimuly sú uvedení aj traja hlavní odberatelia investora. 

Švajčiarsky Hoffman Generalvertretungen je však od roku 1998 v likvidácii, poľský Metalchem sa zase zameriava na produkciu strojov pre chemický priemysel. Lodiarsku výrobu tak podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka, ktorý sa pod trestné oznámenie podpísal, zastupuje len turecká spoločnosť Taskinlar Gemi Sanayi. Tú však vlastní otec manželky tureckého konateľa firmy Grandwood a táto firma v súčasnosti nevyrába. 

"Je pre mňa prekvapením, že po zverejnení faktov o predpokladaných odberateľoch poradcovia ministra hospodárstva, ktorí sa venujú investičným stimulom, nezastavili predloženie tohto materiálu na rokovanie vlády," skonštatoval bývalý riaditeľ strategických investícií na Ministerstve hospodárstva SR Miroslav Ivan. 

K udeleniu investičnej pomoci pre Grandwood sa negatívne vyjadrila aj Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). "Nedostatočné skúsenosti žiadateľa s priemyselnou výrobou a s riadením veľkých podnikateľských projektov môžu zvyšovať riziko, že projekt bude neúspešný," citoval Galko z posudku SARIO. 

"Priamo zodpovedný za tento stav je Robert Fico, ktorý dokáže v červenom plášti podpisovať zmluvy, urobiť tisíc klikov a producírovať sa v Modrom z neba, ale nemá najmenšiu snahu obmedziť takéto tunelovanie, ktoré sa rozmáha počas jeho vlády," vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Členovia strany preto vyzvali premiéra, aby žiadosť o investičný stimul neschválil. 

Grandwood holding s.r.o. plánuje v priemyselnom parku Ferovo postaviť závod na spracovanie dreva, ktorého hlavnými parametrami sú investícia vo výške viac ako 42 mil. eur a vytvorenie 390 pracovných miest. Investičný zámer predpokladá štátnu pomoc vo výške 1 milión eur na obstaranie hál, strojov a zariadení, 3,9 mil. eur na vytvorenie pracovných miest a 16,4 mil. eur vo forme daňových úľav čerpaných postupne až do roku 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona