SaS podala podnety na európsky kontrolný úrad OLAF

NETKY.SK • 2 Máj 2014, 18:00 • 2 min
SaS podala podnety na európsky kontrolný úrad OLAF

BRATISLAVA - Predseda strany SaS Richard Sulík v piatok podal štyri podnety na európsky kontrolný úrad OLAF.

slovakia

left justify in out

Vo všetkých prípadoch ide o podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými peniazmi pri kúpe strojov a zariadení pre podnikateľov na Slovensku. "V jednom prípade ide už o medializované informácie o nákupe obrábacích strojov na výrobu rakiev. Podklady o zvyšných troch prípadoch sme získali od ľudí, ktorí si tieto obrovské predraženia všimli, keďže pracujú v príbuznej oblasti," povedal Sulík.

 

Napríklad v prípade projektu modernizácie a rozšírenia výroby nábytku v spoločnosti T. zo Žiliny ide podľa strany SaS o nenávratný finančný príspevok z eurofondov vo výške 220 tis. eur. Súčasťou projektu je aj nákup širokopásmovej brúsky Optimat za 286 tis. eur. Ako ďalej uvádza strana SaS, podľa ponuky od nemeckého výrobcu sa dá tento stroj kúpiť zhruba za 86 tis. eur bez DPH. "Nečudujem sa, že keď európski audítori našli takéto a podobné ´delikatesy´, teraz hrozia Slovensku zastavením vyplácania eurofondov. Existujú totiž vážne podozrenia, že takéto bezbrehé rozkrádanie sa už stalo na Slovensku normou," skonštatoval Sulík. 

 

SaS si podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám vyžiadala správu audítorov z jesene minulého roka. Ministerstvo financií ju však podľa vyjadrení strany SaS odmietlo sprístupniť s odôvodnením, že Európska únia informácie z nej pokladá za dôverné. "Ficovej vláde sa teraz veľmi hodilo vyhovoriť sa na EÚ. Podľa mojich informácií je obsah správy doslova katastrofou. Len sa tým posilňujú naše indície, že okolo eurofondov sa vytvoril dômyselný systém korupčných provízií, ktorý nahlodáva nielen morálne zdravie spoločnosti, ale aj hospodársku súťaž a zdravé profilovanie slovenského priemyslu," uviedol Sulík. 

 

Rozsah tunelovania eurofondov je podľa Sulíka taký veľký, že európski audítori musia konať, hoci pred voľbami do Európskeho parlamentu sa takéto zistenia nehodia ani Ficovej vláde, ani súčasnej bruselskej nomenklatúre. "Podnikatelia, ktorí sa takýmito praktikami cítia poškodení, už na ne sami poukazujú, takže ututlávať tieto tunely je čoraz ťažšie," dodal Sulík.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies