SaS oznámi svoju predvolebnú stratégiu v pondelok

NETKY.SK • 27 September 2015, 14:03 • 2 min
SaS oznámi svoju predvolebnú stratégiu v pondelok

BRATISLAVA - Kto bude jej volebný líder a či pôjde do volieb sama alebo v koalícii chce strana SaS oznámiť na pondelkovej (28.9.) tlačovej konferencii. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V politike to uviedol poslanec NR SR Juraj Droba (SaS).

slovakia

left justify in out

„Sme pripravení spolupracovať s každou stranou, ktorá má ochotu zdieľať naše hodnoty a záujem spolu s nami opraviť Slovensko," zdôraznil Droba. Pripustil však, že aj SaS je ochotná urobiť kompromis. "Sme zmierení s tým, že ak ste jedným z členov štvor- alebo päťčlennej koalície, jednoducho niektoré veci z vášho programu nebudete môcť realizovať," povedal.

 

Člen predsedníctva SMK a poslanec Európskeho parlamentu Pál Csáky takisto neprezradil, čo je pravdy na tom, že má vzniknúť široká koalícia OĽaNO, NOVA, SaS, OKS a SMK. Ako uviedol, SMK má záujem dostať sa do parlamentu, za podstatné však považuje aj to, aby sa nestratili jej hlasy vo voľbách. "To nás tlačí k tomu, aby sme rokovali aj s politickými partnermi, ale k žiadnym definitívnym dohodám nedošlo," povedal Csáky. Zároveň však poukázal na to, že "SMK dokázala už v dvoch vládach, že je stabilizujúcim faktorom a dôveryhodným partnerom". "Asi je každému zrejmé, že takáto strana na našej politickej scéne chýba," dodal Csáky.

 

Alfou a omegou pri prípadné vytvorenie fungujúcej pravicovej koalície v prípade SDKÚ-DS je podľa slov jej predsedu Pavla Freša spoločný pozitívny cieľ, nie spájanie sa proti niečomu a niekomu. Ani on nekonkretizoval, s kým by jeho strana išla a či vôbec s niekým pôjde pred voľbami do koalície. "Debaty sa v tejto otázke vedú, no SDKÚ-DS momentálne komunikuje s vlastnými voličmi. Voliči totiž rozhodnú," uviedol Frešo.

 

Zástupcovia opozičných strán, ktoré sú momentálne pod, resp. na hrane zvoliteľnosti, sa vyjadrili aj k súčasnej utečeneckej kríze a možnostiam jej riešenia. Csáky sa vyslovil za lepšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ a väčšiu aktivitu a pomoc únie v regiónoch, kde problém s nelegálnymi migrantmi vzniká. Tie isté riešenia vidí podľa Drobu aj SaS. "Čo sa týka zabezpečenia stabilizácie situácie v Sýrii, osobne si myslím, že by malo dôjsť k spolupráci USA a Ruska," dodal. Pripomenul aj návrh liberálov na zriadenie dvoch centrálnych utečeneckých táborov mimo územia EÚ.

 

Frešo je presvedčený, že súčasný migračný tlak vzniká z toho, že Európa starne. "A ten tlak nepoľaví," varoval. Upozornil tiež, že výsledkom súčasného chaosu je to, že sa "zasekávajú ryhy medzi Chorvátsko, Maďarsko, Srbsko". Podľa Freša toto súčasné pnutie reálne ohrozuje krajiny postkomunistického bloku. "Slovensko by sa teda malo správať tak, že odmietne kvóty, no zároveň by nemalo dávať zámienku, aby bolo považované za toho, kto je zodpovedný za neriešenie situácie," uviedol predseda SDkÚ-DS.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona