SaS opäť žiada dobrovoľné bezplatné sterilizácie pre niektoré matky

NETKY.SK • 27 November 2013, 11:38 • 2 min
SaS opäť žiada dobrovoľné bezplatné sterilizácie pre niektoré matky

BRATISLAVA - Matky, ktoré majú minimálne štyri deti, alebo matky staršie ako 35 rokov s minimálne tromi deťmi, by mali mať nárok na bezplatnú dobrovoľnú sterilizáciu.

slovakia

left justify in out

S takýmto návrhom prichádza opäť po roku opozičná SaS. Liberáli takto reagujú aj na nedávny prípad zo Šaroviec v okrese Levice, kde matka živého novorodenca zabalila do obliečky, vložila do igelitového vreca a hodila do latríny. Dieťa zomrelo. Lucia Nicholsonová (SaS) je presvedčená, že ak by táto žena, ktorá sa o svojich ďalších päť detí podľa jej slov príkladne starala, mala možnosť bezplatnej sterilizácie, určite by ju využila. "Tento návrh zákona je v prvom rade zodpovedný. Nebojíme sa pomenovať to, k čomu dochádza v rómskych osadách. Myslím si, že je to riešenie namieste, ktoré by nebolo odmietnuté zo strany EÚ ani iných medzinárodných organizácií," argumentuje poslankyňa.

Nicholsonovej sa nepáči, že vládny Smer-SD tento návrh pred rokom odmietol, ale iné riešenie nepriniesol. "Za ten čas, ako sa nečinne prizeráme, narodili sa do osád a do chudoby desiatky či stovky detí," upozornila. Súčasnému systému poslankyňa vyčíta privysoké ceny za sterilizácie, ktoré sa podľa jej slov pohybujú od 300 do 500 eur, v súkromných zdravotníckych zariadeniach sú ešte vyššie.

Liberáli uznávajú, že na Slovensku fungujú pre nechcené deti hniezda záchrany. "Dobrovoľné bezplatné sterilizácie sú len jedným z opatrení. Hniezda záchrany podporujem a určite v osadách chýba osveta, ktorá by hovorila o možnostiach. Rómske ženy využívajú hniezda málo," podotkla. Negatívneho dopadu na verejné financie sa SaS neobáva. "Zaplatiť raz sterilizáciu je možno tisícnásobne lacnejšie ako platiť zvyšok života sociálne dávky či starostlivosť v detských domovoch," povedal líder SaS Richard Sulík.

 

V súčasnosti možno vykonať sterilizáciu len na základe písomnej žiadosti s tým, že pacient, ktorému bude sterilizácia vykonaná, musí byť plne informovaný o celom zákroku, alternatívnych metódach antikoncepcie a plánovaného rodičovstva, možnej zmene životných okolností, ako aj o možnom zlyhaní a medicínskych dôsledkoch sterilizácie. Porozumenie a súhlas vyjadrí pacient podpisom pod písomný informovaný súhlas. Od okamihu podpísania informovaného súhlasu do vykonania zákroku musí potom ešte uplynúť minimálne 30 dní, počas ktorých možno informovaný súhlas odvolať.

Nicholsonovej novela zachová súčasné nastavenie podmienok na vykonanie sterilizácie, ktorá mala byť aj naďalej vykonávaná výlučne na základe písomnej žiadosti. Meniť sa nemá ani lehota, keď od podpísania informovaného súhlasu po zákrok musí uplynúť minimálne 30 dní. Podľa návrhu právnej normy má byť pri podpise informovaného súhlasu prítomný aj iný zdravotnícky pracovník, napríklad ošetrujúca zdravotná sestra. Osoba, ktorá sa rozhodne podstúpiť dobrovoľnú sterilizáciu, má mať možnosť požiadať o prítomnosť ďalšieho svedka na základe vlastného výberu.

Minulý rok v októbri trvala rozprava k návrhu SaS takmer päť hodín, za právnu normu napokon zahlasovalo len 15 poslancov zo 133 prítomných. Novelu podporili len členovia klubu SaS a niektorí poslanci za OĽaNO a SDKÚ-DS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies