SaS opäť nepresadila bezplatné sterilizácie pre viacdetné páry

NETKY.SK • 18 December 2013, 11:14 • 2 min
SaS opäť nepresadila bezplatné sterilizácie pre viacdetné páry

BRATISLAVA - Slobode a Solidarite (SaS) sa v parlamente opätovne nepodarilo presadiť bezplatné sterilizácie pre osoby s viac ako štyrmi deťmi alebo staršie ako 35 rokov s minimálne troma deťmi.

slovakia

left justify in out

Národná rada dnes zamietla novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, v ktorej bezplatné sterilizácie pre viacdetné páry navrhovala poslankyňa SaS Lucia Nicholsonová.

"Nikoho nejdeme do ničoho nútiť, len dávame možnosť. Bola som v tých rómskych osadách, množstvo ľudí z nich by to využilo. Ak to zmetiete zo stola, prineste alternatívny návrh," konštatovala v rozprave Nicholsonová. Poslanec liberálov Richard Sulík zdôraznil, že možnosť "sexovať" majú chudobní aj bohatí, ale chrániť sa pred počatím môžu len bohatí, keďže antikoncepcia stojí peniaze. "Chceme dať možnosť voľby aj chudobným," argumentoval Sulík. Novela podľa jeho slov predstavuje jedno z riešení rómskej problematiky. 

Návrh SaS podľa poslanca za KDH Alojza Přidala predstavuje kultúru smrti. Jeho stranícky kolega Július Brocka Nicholsonovej odkázal, že plodnosť nepovažuje za chorobu a navrhnúť nemusí žiadne alternatívne riešenie. Podľa poslanca OĽaNO Štefana Kuffu žena nemôže byť predmetom konzumu, ale ľudskou bytosťou, ktorá si zaslúži dôstojnosť. Exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik návrh považuje za nezmyselný a keďže nezlepšuje zdravie, nemal by byť hradený z verejného zdravotného poistenia. 

"Je potrebné uvedomiť si, že cena jednej sterilizácie sa pohybuje od 300 eur do 500 eur. V súkromných zdravotníckych zariadeniach je cena 500 eur a vyššie. Pre rodiča, ktorý sa stará o štyri deti, môže byť suma, ktorú by musel vynaložiť na sterilizáciu, príliš vysoká. Sotva dokáže plne pokryť náklady na základné potreby pre svoje deti a rodinu, nie ešte hľadať prostriedky na výkon, ktorý by, ak by bol bezplatný, pravdepodobne podstúpil," argumentovala Nicholsonová. 

V súčasnosti je priemerná pôrodnosť v Slovenskej republike na jednu ženu približne 1,4 dieťaťa. Predkladaný návrh podľa poslankyne nebude mať vplyv na kontinuálne sa znižujúci trend pôrodnosti, pretože bezplatná sterilizácia by bola prístupná len pre osoby, ktoré majú minimálne štyri deti, respektíve majú viac ako 35 rokov a minimálne tri deti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies