SaS oficiálne vstúpila do Aliancie konzervatícov a reformistov

NETKY.SK • 13 November 2015, 14:34 • 2 min
SaS oficiálne vstúpila do Aliancie konzervatícov a reformistov

Bratislava - Opozičná SaS je od dnešného dňa oficiálnym členom Aliancie konzervatívcov a reformistov (AECR), tretej najväčšej politickej frakcie v Európskom parlamente (EP). Za liberálov sa na podpisovom akte zúčastnili tajomník strany pre zahraničné vzťahy Juraj Droba a generálny manažér SaS Roman Foltín. Za AECR vstup svojím podpisom schválil Jan Zahradil, prezident frakcie a europoslanec za českú ODS.

slovakia

left justify in out

"AECR je treťou najväčšou a najrýchlejšie rastúcou frakciou v EP. V prípade SaS kladieme dôraz predovšetkým na reformy, ktoré sú pre EÚ nevyhnutné a pre frakciu AECR prirodzené. Spoliehame sa na doterajšiu dobrú spoluprácu s nám najbližšími kolegami z českej ODS," uviedol Droba.

 

Rovnako blízka je pre SaS podľa jeho slov aj britská konzervatívna strana, ktorej predseda David Cameron osobne presadil manželstvá osôb rovnakého pohlavia. "S nádejou sa pozeráme aj na novovznikajúcu maďarskú liberálnu stranu nezávislého poslanca Zoltána Késza," tvrdí Droba.

 

SaS na prelome rokov vystúpila zo skupiny Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Ešte predtým opustil túto frakciu predseda SaS a europoslanec Richard Sulík. Tento krok vysvetlili liberáli tým, že predstavitelia ALDE sami seba nazývajú liberálmi, pritom sa však odklonili od liberálnych hodnôt a smerujú k socializmu. "Volajú po väčšom vplyve Bruselu, federalizácii Európy, fiškálnej únii, skladaniu sa na grécky dlh a otvárajú Európu ďalším vlnám imigrantov. Z tohto pohľadu sú pre nás omnoho triezvejšie a rozumnejšie pozície, ktoré zastáva AECR, či už v ekonomických otázkach, ale aj v otázkach budúcnosti Európy," dodal Droba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona