SaS: Odsudzuje postup vlády voči ombudsmanke Dubovcovej

NETKY.SK • 8 Január 2014, 18:15 • 2 min
SaS: Odsudzuje postup vlády voči ombudsmanke Dubovcovej

BRATISLAVA - Strana Sloboda a Solidarita (SaS) odsudzuje povýšenecký a urážlivý postup predstaviteľov vlády voči ombudsmanke Jane Dubovcovej, ktorá sa zaujímala o júnový zásah polície voči Rómom v Moldave nad Bodvou. Vo svojom stanovisku to uviedol predseda strany SaS Richard Sulík. Dubovcová totiž dnes na vláde pri rokovaní o jej vyrozumení o nesúhlase so stanoviskom ministerstva vnútra k policajnému zásahu v Moldave nad Bodvou nedostala slovo.

slovakia

left justify in out

Ombudsmanka Dubovcová sa na vládu obrátila s vyrozumením, v ktorom nesúhlasila so stanoviskom ministerstva vnútra k porušeniu práv obyvateľov rómskej osady Budulovská v Moldave nad Bodvou. Podľa premiéra Roberta Fica nepostupovala Dubovcová podľa zákona o verejnom ochrancovi práv a nemala sa na vládu obracať. V rozpore so zákonom postupovala verejná ochrankyňa práv aj podľa ministra vnútra a podpredsedu vlády Roberta Kaliňáka. Nedodržala postup, podľa ktorého sa mala najskôr obrátiť na krajské policajné riaditeľstvo v Košiciach, vysvetlil minister. Dodal, že všetky jej obvinenia spojené s policajným zásahom v Moldave nad Bodvou stoja na vymyslených výpovediach práve tých, čo porušovali zákon. Okomentoval to slovami, že je to zvrátené a Dubovcová robí politiku. "Slová ministra vnútra, že ombudsmanka politikárči a klame, sú dôkazom, že ochrana ľudských práv a udržovanie policajných zložiek v zákonných hraniciach nie je v žiadnom prípade prioritou tejto vlády," reagoval šéf SaS Sulík. Podľa neho prioritou vládnej strany Smer je "kupovať si takýmito arogantnými gestami sympatie občanov, ktorí majú reálne negatívne skúsenosti zo spolužitia s Rómami, ale aj priazeň extrémistov."

Dubovcová sa júnovým policajným zásahom zaoberala na základe podnetu. Výsledkom skúmania bolo, že polícia svojím postupom závažne porušila základné práva a slobody väčšieho počtu ľudí. Na základe toho sa podľa zákona obrátila na orgány verejnej správy, proti ktorým podnet smeroval. Na vládu sa obrátila, lebo podľa nej ministerstvo nedodržalo zákonnú povinnosť a neinformovalo ju o prijatých opatreniach. Rezort vnútra nemá nadriadený orgán a tak ostáva jediná možnosť, a to obrátiť sa na vládu. "Nenavrhovala som žiadne stínanie hláv, nehovorila som, kto je a kto nie je zodpovedný, ja som iba žiadala, aby štát prijal také opatrenia, aby sa podobné akcie vykonávali tak, aby bol o nich kamerový záznam," vysvetľovala Dubovcová. Ďalšou vecou bolo, aby sa aj na policajných oddeleniach robili záznamy zo zdržiavania predvedených osôb. Opatrenie vychádzalo zo zistenia, že v Moldave nad Bodvou zadržiavali viacerých ľudí pre zistenie ich totožnosti od 20:00 do 01:00. Podľa Dubovcovej to je v právnom štáte neprípustné.

Kompetencie ombudsmana sú podľa Dubovcovej v poriadku, ako však dodáva, treba pri nich prejaviť aj dobrú vôľu. "Je to otázka politickej kultúry a vnímania demokracie v právnom štáte," dodáva Dubovcová s tým, že sa k výsledkom jej činnosti v tomto prípade nepostavil ani jeden z orgánov tak, ako to je potrebné. Štát doposiaľ nedokázal preukázať, či polícia v osade postupovala v poriadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies