SaS odmieta ochranu investícií, akú navrhujú Sieť a Most

NETKY.SK • 20 August 2014, 09:56 • 2 min
SaS odmieta ochranu investícií, akú navrhujú Sieť a Most

BRATISLAVA - Strana SaS nesúhlasí s návrhom zákona o ochrane národnej bezpečnosti v oblasti zahraničných investícií, ktorý do parlamentu predložili zástupcovia strán Sieť a Most-Híd.

slovakia

left justify in out

Ako vyhlásil predseda SaS Richard Sulík, čuduje sa týmto politickým subjektom, že na pozadí konfliktu na Ukrajine a možného odchodu spoločnosti Enel zo Slovenských elektrární otvárajú otázku vlastníctva strategických podnikov. Takýto zákon podľa Sulíka poskytne vláde široké právomoci pri tvorbe zoznamu strategických podnikov a umožní jej vstupovať do vlastníckych vzťahov akcionárov týchto firiem spôsobom, ktorý poškodí Slovenskú republiku.

 

Strana SaS upozorňuje, že pri už existujúcich sprivatizovaných podnikoch by išlo o retroaktívny zásah do vlastníckych vzťahov, ktorý by vyvolal medzinárodné spory a poškodil dôveryhodnosť Slovenska v očiach zahraničných investorov. "V prípade rizika, že súčasný akcionár v strategickom podniku má v pláne predať svoj podiel subjektu, ktorý by mohol predstavovať reálne ohrozenie politických a ekonomických záujmov SR, vláda musí postupovať v zmysle jestvujúcich akcionárskych zmlúv a voliť štandardné prostriedky vyjednávania," skonštatoval Sulík. Podľa neho by prezentovaný návrh zákona z dielne Siete a Mostu-Híd priniesol viac zla ako dobra. 

 

Podľa návrhu zákona na predaj strategického majetku v oblasti obranyschopnosti a energetickej bezpečnosti, ktorý určí vláda nariadením, by mal byť potrebný súhlas vlády. Kabinet sa má pri vydaní stanoviska opierať o stanovisko Bezpečnostnej rady SR, ktorá by mala zabezpečiť do 90 dní vypracovanie podkladu o bezpečnostných rizikách a výhodách pre Slovensko. 

 

Za bezpečnostné riziká sa podľa jedného z predkladateľov zákona Miroslava Beblavého (nezaradený poslanec, zakladateľ strany Sieť) bude považovať napríklad to, ak má byť kupcom strategického majetku štátna firma z krajín mimo EÚ, NATO a OECD. "Môže ísť aj o firmu, ktorej majitelia boli nejakým spôsobom v nedávnej minulosti kriminálne zásadne riešení," povedal Beblavý. Prezident ako vrchný veliteľ ozbrojených síl sa podľa poslanca bude môcť zúčastňovať na rokovaní vlády o prevode vlastníctva strategického majetku tak, ako mu to prislúcha z ústavy. O celom procese majú byť informovaní aj poslanci povereného výboru Národnej rady SR. 

 

Podľa poslanca Beblavého bola inšpiráciou na vypracovanie návrhu zákona situácia v Slovenských elektrárňach, v ktorých chce spoločnosť Enel predať svoj podiel, pričom jedným z možných záujemcov o tento podiel je ruská spoločnosť Rosatom. Zákon má navrhovanú účinnosť od 1. decembra 2014 a má platiť pre všetky transakcie ukončené po tomto dátume.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies