SaS: Odkupovanie pohľadávok veriteľov Váhostavu by mala preveriť EK

NETKY.SK • 11 Január 2016, 12:16 • 2 min
SaS: Odkupovanie pohľadávok veriteľov Váhostavu by mala preveriť EK

BRATISLAVA – Spôsob odkupovania pohľadávok veriteľov Váhostavu by mala podľa SaS preveriť Európska komisia.

slovakia

left justify in out

„Je pravdepodobné, že vo vzťahu k vyplácaniu veriteľov Váhostavu Slovensko viacnásobne porušilo právo Európskej únie,“ povedal dnes na tlačovej besede tímlíder SaS pre štíhly štát Jozef Rajtár.


Predseda liberálov Richard Sulík sa pred časom Európskej komisie pýtal, či kroky vlády v kauze Váhostavu nie je možné považovať za konanie v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže, napríklad za nedovolenú formu štátnej pomoci. Komisia teraz liberálom odpovedala, že „príslušný členský štát nesmie navrhované opatrenie vykonať, kým o ňom Komisia neprijme konečné rozhodnutie. Komisii doteraz nebola doručená notifikácia o tomto opatrení, ani sťažnosti týkajúce sa tohto opatrenia“.


Prostredníctvom Sulíkovej kancelárie liberáli pošlú Európskej komisii návrh, aby preverila konanie vlády v prípade vyplácania veriteľov Váhostavu. Podľa Rajtára je veľmi pravdepodobné, že komisia potvrdí neplatnosť vládneho opatrenia. Slovensku by hrozila sankcia a odškodňovanie veriteľov by musela vláda vymyslieť nanovo.


Podpredsedníčka SaS Jana Kiššová upozornila, že dlhy Váhostavu sa majú podľa rozhodnutia Smeru vykryť z bankového odvodu. Konštatovala, že to nie je v súlade s európskou legislatívou. "Tento postup vláda nekonzultovala s ECB, na čo nás ECB aj upozornila, keďže ide o použitie bankového odvodu a zmenu v pravidlách, ktoré majú vplyv na stabilitu finančných inštitúcií.“ Vláda podľa nej túto partizánčinu urobila poza chrbát EK a ECB, ktorých schváleniu tento proces podlieha, pretože toto opatrenie má znaky špeciálnej štátnej pomoci.

 

„Robert Fico zachraňuje jedného z krstných otcov Smeru a zároveň svoju reputáciu. Stovky živnostníkov boli v dôsledku reštrukturalizácie Váhostavu masívne obraté o peniaze,“ pripomenula Kiššová.  Zdôraznila, že proces reštrukturalizácií na Slovensku nie je dobre nastavený a mal by sa zmeniť. V Dánsku, Rakúsku a Nemecku trvá reštrukturalizačné konanie približne rok, na Slovensku sú to štyri roky. V Dánsku trovy reštrukturalizačného konania, napríklad poplatky právnikom dosahujú štyri percentá hodnoty majetku spoločnosti, v Nemecku osem percent, na Slovensku 18 percent.


Štát na jeseň začal s odkupovaním zistených pohľadávok pôvodných nezabezpečených veriteľov stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav). Spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná, s. r. o., ktorú na tento účel zriadilo ministerstvo financií, v septembri vyhlásila príslušnú verejnú výzvu. O odkúpenie svojich pohľadávok voči Váhostavu za 50 % ich hodnoty, najviac však do 200 tis. eur môže 670 veriteľov, zväčša firiem, požiadať do 31. marca 2016.


Očakáva sa, že veritelia Váhostavu uprednostnia predaj svojich pohľadávok za polovičnú hodnotu štátu. Tak by sa k svojim peniazom mali dostať rýchlejšie, ako keby čakali na postupné splácanie priamo od stavebnej firmy. Váhostav má na základe reštrukturalizačného plánu vyplatiť nezabezpečeným veriteľom za päť rokov 18,75 %, čiže 19,62 mil. eur z ich pôvodných pohľadávok v objeme 104,7 mil. eur. Sedem schránkových firiem má pohľadávky vo výške zhruba 39 mil. eur. Po ďalších piatich rokoch bude splatná ostávajúca časť pohľadávok do 50 %. Zvyšná polovica je majetkové právo veriteľov na 49 % akcií Váhostavu alebo na vlastné zdroje.


Ministerstvo financií malo uhradiť 20 mil. eur do osobitného kapitálového fondu Slovenskej reštrukturalizačnej do 30 dní od jej vzniku (29. júla), teda do 28. augusta. Slovenská reštrukturalizačná má základné imanie 855 tis. eur. "Spoločnosť bola založená na čas neurčitý s predpokladanou dobou existencie desať rokov," uviedol v auguste pre agentúru SITA konateľ štátnej firmy Peter Miššík. Firma má v predmete činnosti uvedené faktoring a forfaiting v rozsahu voľnej živnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies