SaS obhajujú 40 opatrení, ktoré majú podľa nich pomôcť podnikateľom a zamestnancom

NETKY.SK • 11 Máj 2016, 14:29 • 2 min
SaS obhajujú 40 opatrení, ktoré majú podľa nich pomôcť podnikateľom a zamestnancom

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS odmieta tvrdenia Odborového zväzu (OZ) KOVO, že 40 opatrení, ktoré liberáli predložili do parlamentu, sú v neprospech zamestnancov.

slovakia

left justify in out

"Predstavili sme 40 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia. Získali sme podporu aj opozície, rokovali sme o nich aj so zástupcami zamestnávateľov, a taktiež sme získali pozitívnu spätnú väzbu. Prekvapila nás reakcia OZ KOVO. Neprekvapila nás až tak tendenčnosť tejto kritiky, ale ak kritika vychádza z nedostatku informácií, alebo z toho, že ich zle vyhodnotili, radi by sme ich uviedli na pravú mieru," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii podpredsedníčka SaS Jana Kiššová.

 

Jedným z návrhov SaS je napríklad zrovnoprávnenie príplatku za prácu v nedeľu a mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok na úroveň 25 %. Podľa OZ KOVO už v súčasnosti mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok Zákonník práce garantuje najmenej vo výške 50 % a prostredníctvom kolektívneho vyjednávania je ho možné zvyšovať ďalej. Podľa zväzu tak jediným cieľom tohto návrhu je zníženie mzdového zvýhodnenia za prácu vo sviatok na 25 %.

 

"Toto matematicky nie je pravda. Ak je v roku 15 sviatkov s príplatkom za prácu vo výške 50 %, ktorú upravujeme na 25 % a zároveň je v roku približne 50 nedieľ, pri ktorých dnes nie je žiadny príplatok za prácu v nedeľu a my ho návrhom zákona uvádzame na výšku 25 %, tak jednoducho nemôže vyjsť, že takáto zmena by spôsobila zníženie miezd. To nie je pravda," upozornila Kiššová s tým, že cieľom tohto návrhu SaS je zjednodušenie a zjednotenie odmeňovanie počas sviatkov a nedieľ.

 

OZ KOVO vyčíta liberálom aj ďalšie opatrenia ako úpravu poskytovania náhrady mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru, či zrušenie sadzieb minimálnych mzdových nárokov. "OZ KOVO chápe zlepšovanie podnikateľského prostredia tak, že je výhodné len pre podnikateľov a že my chceme pomôcť len týmto subjektom. Nie je to tak. Lepšie podnikateľské prostredie pomáha aj zamestnávateľom, aj zamestnancom," tvrdí poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Eugen Jurzyca. Zároveň uviedol, že aj zákon o šesťpásmovej minimálnej mzde sa nedodržiava.

 

SaS chce zrušiť aj povinné preškoľovanie vodičov. "Je to príklad lobizmu, zarábajú na tom firmy, ktoré toto preškoľovanie realizujú, pritom je evidentné, že nemá vôbec logiku preškoľovať profesionálnych vodičov," priblížil Jurzyca dôvody, prečo SaS tento návrh predkladá.

 

Kiššová vyhlásila, že "úlohou OZ KOVO je chrániť zamestnancov a nie večne stranu Smer-SD". "Ak odboroví predáci si výmenou za sociálny zmier vydobyli akési výhody a právo pre seba, čoho výsledkom je kritika čohokoľvek, len aby bola, tak žiaľ, obyčajný zamestnanec z tohto nič nemá. Chceme zlepšiť podnikateľské prostredie, a to nielen preto, aby sa mali lepšie podnikatelia, a nie preto, aby sa na Slovensku oplatilo len podnikať, ale práve preto, aby sa oplatilo aj pracovať," dodala Kiššová.

 

Ku kritike OZ KOVO sa dnes pripojila aj Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR. Vyzýva všetkých koaličných partnerov, aby 40 opatrení SaS nepodporili. "Politická strana SAS predstavila '40 opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia', z ktorých mnohé majú tendenciu znižovať nároky zamestnancov v platnom Zákonníku práce. Predstavenstvo KOZ SR na základe vyhlásenia opozičných politikov žiada všetkých koaličných poslancov parlamentu, aby predmetný návrh, v ktorom je oklieštenie dosiahnutých zamestnaneckých štandardov, odmietli. V opačnom prípade KOZ SR nemôže garantovať zachovanie sociálneho zmieru," uviedla KOZ SR v stanovisku pre médiá.

 

Zároveň skonštatovala, že vláda sa vo svojom Programovom vyhlásení na roky 2016 - 2020 zaviazala na zachovaní dosiahnutých štandardov zamestnávania a ochrany zamestnanca na pracovisku, ktoré sú súčasťou platnej pracovnoprávnej legislatívy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies