SaS: Nová volebná legislatíva nenadchýna

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 13:04 • 2 min
SaS: Nová volebná legislatíva nenadchýna

BRATISLAVA - Protirečenia a nejasnosti vidí politická strana Sloboda a Solidarita (SaS) v navrhovanej novej volebnej legislatíve. V návrhu zákona o volebnej kampani SaS víta pokus o zjednotenie volebných kampaní pre rôzne voľby a snahu o zlepšenie transparentnosti.

slovakia

left justify in out

"Sme, žiaľ, nútení konštatovať, že tak ako súčasná legislatíva, aj táto nová z dielne ministerstva vnútra obsahuje protirečenia a nejasnosti. Musíme zdôrazniť, že vďaka nim by zákon v takejto podobe bol v praxi zdrojom odlišných interpretácií a konfliktov," uvádza sa v stanovisku SaS k navrhovaným legislatívnym zmenám vo volebných zákonoch platných na Slovensku.

Namiesto toho, aby ministerstvo vnútra volebné pravidlá zjednodušilo, vracia sa podľa SaS už k prekonaným ohraničeniam. "Napríklad pri výške nákladov volebnej kampane, k 48-hodinovým moratóriám či k moratóriu na zverejňovanie volebných prieskumov. V návrhu zákona nám chýba aj precíznejšie definovanie tzv. transparentného účtu napríklad vo vzťahu k tretím stranám, k ochrane osobných údajov a k obchodnému tajomstvu," dodáva sa v stanovisku SaS, ktoré agentúre SITA poskytlo tlačové oddelenie strany Sloboda a Solidarita.

Všetky druhy volieb na Slovensku by sa v budúcnosti mali riadiť jediným zákonom, ktorého znenie pripravil rezort vnútra. Nahradil by šesť doterajších zákonov, v ktorých sú viaceré odlišnosti. Spoločné pravidlá majú platiť pre voľby do parlamentu, Európskeho parlamentu, prezidenta SR, pre ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta, voľby do orgánov územnej samosprávy a referendum. Autori si od návrhu sľubujú aj úspory peňazí - v roku 2014 by to malo byť 219 tisíc eur a v roku 2016 až 1,1 milióna eur. Posledná úspora by mala vzniknúť pri organizovaní parlamentných volieb. Návrh totiž počíta so znížením počtu členov okrskových komisií, ktorým za deň volieb prináleží odmena 38 až 43 eur. Podľa terajšej právnej úpravy členstvo v okrskovej volebnej komisii vzniká delegovaním člena kandidujúcim politickým subjektom, čiže počet členov zákon neurčuje. Novou úpravou spôsobu kreovania okrskovej volebnej komisie bude môcť delegovať člena komisie len strana, ktorá v predošlých voľbách získala viac ako tri percentá. Teraz by teda mala okrsková komisia maximálne osem členov. Pri počte 69 283 členov okrskových volebných komisií pri voľbách do Národnej rady SR, ktoré boli v roku 2012, by to predstavovalo zníženie o 21 635 členov.

Pre všetky spomínané voľby majú byť viaceré veci rovnaké, predovšetkým úprava hlasovacích lístkov (bude sa už iba krúžkovať) či lehoty na vyhlásenie volieb, ktorá bude najneskôr 110 dní pred dňom ich konania (okrem voľby prezidenta, kde ústava určuje 55 dní). Zoznamy kandidátov už budú doručovať do domácnosti (nie každému voličovi, ktorý je členom domácnosti), aby sa šetrilo peniazmi a nezaplňovali poštové schránky. Oproti doterajšej právnej úprave sa v stálom zozname voličov budú viesť aj údaje o cudzincoch, majúcich trvalý pobyt na území obce, keďže v niektorých voľbách majú volebné právo.

Zákon zavedie postihy od 20 do 100 eur za neuposlúchnutie výzvy na zachovanie poriadku vo volebnej miestnosti ako aj za uvádzanie nepravdivých údajov v čestnom vyhlásení ku kandidačnej listine a neodloženie nepoužitých hlasovacích lístkov do určenej schránky. V prípade volieb do Európskeho parlamentu budú postihy za to, ak človek požiada o zápis do zoznamu voličov v inom členskom štáte Európskej únie a zároveň požiada o zápis do zoznamu voličov v Slovenskej republike. Obci budú hroziť pokuty do tisíc eur, ak uvedie v zozname voličov osobu, ktorá nie je oprávnená voliť, vydá hlasovací preukaz a túto osobu nevyčiarkne zo zoznamu voličov v danom okrsku.

V zákone sa zjednocuje a elektronizuje doručovanie zápisníc ústrednej volebnej komisii. Oproti platnej úprave sa v zápisnici navyše uvádza aj údaj o počte zvolených žien a zvolených mužov. Norma garantuje právo kandidátov a kandidujúcich strán kontrolovať sčítanie hlasov. V súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu sa novo upravuje pôsobnosť ministerstva vnútra ako kontaktného miesta pre výmenu informácií o voličoch a kandidátoch vo vzťahu k ostatným členským štátom Európskej únie. V prípade hlasovania v referende budú môcť ľudia hlasovať aj prostredníctvom pošty, ako je to pri voľbách. Autori navrhujú, aby zákon, ktorý je teraz v pripomienkovom konaní, začal v prípade schválenia platiť od začiatku budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona