SaS, NOVA a OĽaNO sú proti odobratiu kompetencií prezidentovi

NETKY.SK • 1 Apríl 2014, 11:59 • 2 min
SaS, NOVA a OĽaNO sú proti odobratiu kompetencií prezidentovi

BRATISLAVA – Strana Sloboda a Solidarita (SaS), NOVA a Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) dnes vyzvali Kresťanskodemokratické hnutie (KDH), aby nepodporilo ústavné zmeny, ktoré by zobrali právomoci prezidentovi SR. Ide o kompetenciu menovať členov Súdnej rady SR.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti prezident môže navrhnúť troch jej členov. Ak by prešiel návrh KDH a Smeru-SD, prezident by nemohol menovať ani jedného. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík, plán Smeru-SD a KDH je nebezpečný. „Ak nebude mať možnosť menovať členov súdnej rady prezident, bude ju mať len Smer,“ upozornil Sulík s tým, že podľa návrhu má štyroch členov rady menovať vláda a štyroch parlament. „Vyzývame KDH, aby také zmeny nepodporili,“ vyhlásil. Sulík nevidí dôvod na to, aby s KDH o tom rokoval. „KDH musí pocítiť verejný tlak. Nech sa KDH spamätá. Robertovi Ficovi nejde o očistu súdnictva,“ uviedol. Podľa neho Andrej Kiska by mal vyzvať na rokovanie o zmenách ústavy predsedu KDH Jána Figeľa.

 

Podľa predsedu NOVA Daniela Lipšica cieľom pri kreovaní súdnej rady bolo, aby jej členov menovali viaceré inštitúcie. „Nikdy nebola iniciatíva to zmeniť. Táto zmena je absurdná,“ zdôraznil. Poukázal aj na fakt, že osem členov súdnej rady, ktorí sú zvolení sudcami, sa má vymeniť až po skončení ich volebného obdobia. Ostatní členovia sa však majú vymeniť po schválení ústavnej zmeny. „Vyzývam KDH a Smer-SD, aby tento nezmysel odstránili,“ povedal Lipšic. Zároveň upozornil, že Súdna rada SR už dnes prijíma rozhodnutia tesným pomerom, niekedy len o jeden hlas. Preto je dôležité, kto bude mať právo menovať jej členov. Lipšic si myslí, že novela ústavy nebude napokon schválená, pretože Smer-SD po prehre vo voľbách stratí záujem. Záujem o ochranu manželstva v Smere-SD našli podľa neho len pre prezidentské voľby. Lipšic tiež upozornil, že za vlády Mikuláša Dzurindu pri voľbách členov súdnej rady za parlament nominovala dvoch koalícia a jedného opozícia. Takáto dohoda však už nebola akceptovaná v nasledujúcom volebnom období, keď vládol Smer-SD s SNS a ĽS-HZDS. 

 

Predseda OĽaNO Igor Matovič tvrdí, že dnes niet na Slovensku politika, ktorý by mal väčšiu legitimitu ako Andrej Kiska. Preto nevidí dôvod odignorovať vôľu ľudí a zobrať mu kompetencie. Na rozdiel od Lipšica si Matovič myslí, že novela ústavy prejde a KDH podporí jej zmenu, pretože sa nechá zlákať vidinou ochrany manželstva. 

O ústavnej novele Smeru-SD a KDH má parlament hlasovať v máji. Tému možných zmien v justícii otvoril Robert Fico koncom januára, po šiestich rokoch vo funkcii premiéra. Do ústavnej novely vládny Smer-SD zlúčil tri návrhy, ktoré už skôr do parlamentu predložila opozícia, jednu z nich rozšíril o ďalšie zmeny a pod tento návrh sa podpísalo i KDH. Sudcovské previerky v návrhu novely ešte nie sú, majú sa do návrhu zaviesť v druhom čítaní. Okrem toho je v návrhu aj zakotvenie manželstva v ústave. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies