SaS nebude navrhovať šéfa NKÚ, kandidáta má však pripraveného

NETKY.SK • 7 Máj 2013, 09:20 • 2 min
SaS nebude navrhovať šéfa NKÚ, kandidáta má však pripraveného

BRATISLAVA - Strana SaS nebude navrhovať kandidáta na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Aspoň nie dovtedy, kým sa strany Ľudovej platformy (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) nerozhodnú dodržať dohodu, podľa ktorej mala šéfa NKÚ navrhovať SaS. Rozhodla o tom v pondelok večer (6.5.) Republiková rada SaS.

slovakia

left justify in out

Predseda Richard Sulík ďalej uviedol, že ak sa pre dodržanie dohody ľudovci predsa len rozhodnú, SaS je pripravená nominovať exposlanca Milana Laurenčíka. Ak však ľudovci dohodu nebudú rešpektovať, SaS sa na voľbe nezúčastní. Považuje ju totiž za frašku.

"Zobrali sme na vedomie, že ľudovci sa rozhodli nedodržať dohodu, ktorú sme urobili, teda, že predsedu NKÚ navrhuje SaS. Pre nás nejaká nominácia v tejto fáze preto nemá význam, nebudeme sa na tejto fraške zúčastňovať," vysvetlil Sulík.

Liberáli ľudovcov upodozrievajú v prípade voľby šéfa NKÚ zo zákulisnej dohody s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). "Keď sa strany Ľudovej platformy dohodli nenaplniť platnú dohodu, je to ich problém. Pokiaľ sa rozhodnú nedodržať túto dohodu a paktovať s Ficom, nebudeme sa na tom zúčastňovať," vyhlásil Sulík.

Nového šéfa NKÚ a dvoch podpredsedov bude parlament voliť 28. mája, návrhy možno predkladať do 17. mája. Post šéfa NKÚ patrí podľa slov premiéra Fica opozícii. Podľa pôvodnej dohody opozície ho mala nominovať SaS. Jej dvaja doterajší kandidáti Kamil Krnáč a Vladimír Klimeš, ktorých podporovala aj Ľudová platforma, neuspeli.

V súčasnosti plánuje Ľudová platforma nominovať vlastného kandidáta, so SaS už pri NKÚ nepočíta. Na kandidátovi sa zatiaľ trojica strán nedohodla, rokovania budú pokračovať. Informovať chcú strany až keď dospejú k dohode. Ľudová platforma zároveň trvá na tom, aby bola voľba šéfa NKÚ verejná.

Na čele NKÚ je v súčasnosti presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie. Keďže nástupcu stále nemá, úrad riadi ďalej.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies