SaS navrhuje zrušiť strop pre odmeňovanie študentov praxujúcich vo firmách

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 11:29 • 2 min
SaS navrhuje zrušiť strop pre odmeňovanie študentov praxujúcich vo firmách

BRATISLAVA - Opozičná SaS navrhuje zrušiť hornú hranicu na odmeňovanie študentov stredných odborných škôl praxujúcich u zamestnávateľa. Podľa zákona o odbornom vzdelávaní by mali dostávať študenti odmenu za prácu vo výške 50 až 100 percent minimálnej hodinovej mzdy, ktorú určuje zákon.

slovakia

left justify in out

"Nie je dôvod, aby štát určoval strop pre odmenu. Keď to decko podáva výkony, ktoré stoja za ohodnotenie, tak nech je to aj 120 percent. Veď sú to peniaze zamestnávateľa. Keď sa ide decko pretrhnúť a podáva výkon, tak nech ho ohodnotia," vysvetlil Martin Poliačik (SaS) pozmeňujúci návrh k zákonu o duálnom vzdelávaní.

 

Liberáli tiež navrhujú upraviť vzťah firmy a detí viazaných na tri roky. Podľa pozmeňujúceho návrhu SaS by študent mohol slobodne zmeniť odbor a nepotreboval by na to súhlas zamestnávateľa. Pozmeňujúci návrh počíta aj s primeranou náhradou nákladov pre danú firmu.

 

"Snažíme sa pravidlá zvoľniť, prípadne ich viac nakloniť na stranu detí. O žiakovi nemôže rozhodovať zamestnávateľ. Musí mu zostať právo presťahovať sa, zmeniť odbor aj bez súhlasu zamestnávateľa," zdôraznil Poliačik. Pozmeňujúcim návrhom chcú liberáli dosiahnuť aj to, aby vyššie územné celky rozhodovali len o školách, ktorých sú zriaďovateľom.

 

Nový zákon o duálnom vzdelávaní z dielne ministerstva školstva má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce. A to bez toho, aby sa museli ďalej preškoľovať. Duálne vzdelávanie má spočívať v tom, že teóriu sa má naučiť študent v škole a prax získať priamo u zamestnávateľa.

 

"Chceme urobiť všetko pre to, aby sme umožnili študentom prejaviť väčší záujem o odborné vzdelávanie, aby sme umožnili aj zamestnávateľom, že sa budú priamo podieľať na výchove mladých ľudí a tým si ich získavať pre seba do pracovného pomeru," priblížil pred časom predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

 

 

vik mam vs



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies