SaS navrhuje prijať pružnejší Zákonník práce

NETKY.SK • 19 Február 2014, 12:27 • 2 min
SaS navrhuje prijať pružnejší Zákonník práce

BRATISLAVA - Poslanci za stranu Sloboda a solidarita (SaS) predložia do parlamentu návrh nového Zákonníka práce. Ako na tlačovej besede uviedol šéf SaS Richard Sulík, základnou filozofiou návrhu nového pracovného kódexu je pružnosť.

slovakia

left justify in out

Podľa neho ide o zásadnú reformu pracovného práva, ktorá prispeje k zvýšeniu zamestnanosti a rastu platov na Slovensku. "Zamestnávanie nesmie byť rizikom, ktorému sa snažia zamestnávatelia vyhnúť," povedal Sulík. SaS navrhuje znížiť množstvo regulácií v pracovnom práve. Počet paragrafov v Zákonníku práce má podľa Sulíka klesnúť zo súčasných 250 na
"Náš návrh Zákonníka práce neznamená návrat do kapitalizmu 19. storočia, je to moderná norma," upozornil podpredseda SaS Jozef Mihál. Ich podoba pracovného kódexu podľa exministra práce v plnej miere rešpektuje všetky smernice Európskej únie a medzinárodné dohovory, ktorými je Slovensko viazané. "Väčšina pracovných a mzdových podmienok bude v rovine dohody zamestnanca a zamestnávateľa," povedal Mihál. Podľa neho sa tak výrazne zjednoduší pracovnoprávna legislatíva a tým sa vytvoria podmienky pre rast platov. 


Pracovný pomer na určitý čas by sa podľa predstavy SaS mohol uzatvárať až na päť rokov s tým, že takýto pomer možno počas piatich rokov päťkrát predĺžiť. V súčasnosti je možné pracovný pomer na určitý čas dohodnúť najdlhšie na dva roky a predĺžiť ho možno počas dvoch rokov najviac dvakrát. Výplatu odstupného chce SaS ponechať na dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Nárok na odstupné by mal zamestnanec vtedy, ak si neuplatní nárok na výpovednú lehotu. 

Liberáli chcú zo Zákonníka práce vypustiť súčasné sadzby minimálnych mzdových nárokov, ktoré garantujú spodnú hranicu výšky mzdy zamestnanca v závislosti od náročnosti vykonávaných prác. Na Slovensku by tak platila len jedna úroveň minimálnej mzdy, a nie ako v súčasnosti jej šesť úrovní podľa náročnosti práce. Sas chce podľa Mihála zaviesť mzdové zvýhodnenie za prácu v nedeľu vo výške 25 % z priemerného zárobku, ktoré sa v súčasnosti neuplatňuje. Liberálny Zákonník práce by tiež zrušil súčasnú definíciu závislej práce.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona