SaS navrhuje povinnú materskú školu pre deti od štyroch rokov

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 12:34 • 2 min
SaS navrhuje povinnú materskú školu pre deti od štyroch rokov

Bratislava – Materská škola by mala byť povinná pre všetky deti od štyroch rokov. Navrhujú to poslanci z SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik. Rodičom, ktorí by svoje deti nezapísali do škôlky, by hrozilo odobratie dávky v hmotnej núdzi, vzali by mu aj rodinné prídavky alebo by mu boli vyplácané cez osobitného príjemcu.

slovakia

left justify in out

Opoziční poslanci v novele školského zákona tiež navrhujú, aby rodičia dostávali príspevok na dva ročníky predškolskej výchovy namiesto jedného, ako je to v súčasnosti. Okrem toho by sa podľa návrhu mali zrušiť nulté ročníky na základných školách. "Na Slovensku klesá počet detí, ktoré chodia do predškolského zariadenia,“ zdôvodnila svoj návrh Nicholsonová. V roku 2008 podľa nej na Slovensku chodilo do škôlky 79 percent štvorročných detí. "Oproti roku 2008 sme sa posunuli k nižším číslam, dnes je to iba 73 percent štvorročných detí. Tento trend nie je správny," dodala s tým, že podľa údajov z roku 2008 napríklad v Taliansku rodičia dávajú do materskej školy 99 percent detí, v susednom Česku je to vyše 90 percent a vo Francúzsku až 100 percent.

Na nízkom percente detí, ktoré chodia do škôlky, sa na Slovensku podľa Nicholsonovej podieľajú deti zo sociálne málo podnetného prostredia, z ktorých škôlku navštevuje len mizivé percento. "Pritom z údajov Svetovej banky jednoznačne vyplýva, že tie deti zo sociálne vylúčených spoločenstiev, ktoré chodili do predškolského zariadenia, sú presne tie, ktoré sú schopné vo vyššom veku dokončiť si stredoškolské vzdelanie," podčiarkla Nicholsonová. Tým, že deti nechodia do škôlky, končia v prípravných ročníkoch alebo v osobitných školách, čo je podľa SaS pre štát veľmi drahé. Zavedenie povinnej škôlky by pritom mal byť základ rómskej reformy, povedala poslankyňa za SaS, ktorá kritizuje rómskeho splnomocnenca Petra Polláka, že doteraz do parlamentu nepredložil žiadny návrh zákona v súvislosti s reformou.

SaS vyčíslila, že na povinnú škôlku pre deti od štyroch rokov by bolo potrebných asi 45 miliónov eur a približne 1500 nových pracovníkov. Nedostatok materských škôl by sa mohol vyriešiť napríklad vytvorením kontajnerovej škôlky. "Obstaranie kontajnerovej škôlky je záležitosť, ktorá pri 60 deťoch môže stáť okolo 300.000 eur. Vychádza to na 5000 až 6000 eur na jedno dieťa. To nie sú astronomické čísla," povedal na dnešnej tlačovej konferencii tímlíder SaS pre školstvo Ivan Juráš. Štát by mal na riešenie týchto opatrení využiť peniaze z eurofondov.

Poslanci návrh predložia na májovú parlamentnú schôdzu. V prípade, že by ho schválil parlament a podpísal prezident, účinnosť by nadobudol v roku 2016.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies