SaS: Návrh zákona o prídavku na dieťa je faux pas ministerstva práce

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 16:11 • 2 min
SaS: Návrh zákona o prídavku na dieťa je faux pas ministerstva práce

BRATISLAVA – Opozičnej SaS sa nepáči novela zákona o prídavku na dieťa, v ktorej plánuje ministerstvo práce sprísniť podmienky jeho vyplácania.

slovakia

left justify in out

Rezort práce totiž navrhuje novelizovať zákon tak, aby po novom nedostávali prídavky tí rodičia, ktorých dieťa si neplní povinnú školskú dochádzku a opakovane pácha priestupky. "Podmieňovanie vyplácania prídavkov na deti ich vzorným správaním v škole je typickou ukážkou normotvorby od stola. Porušovanie školských poriadkov zo strany žiakov je neoddeliteľnou súčasťou vzdelávacieho a výchovného procesu a častokrát aj sami učitelia sú neraz nútení nad tým privrieť oči, aby sa vyhli zbytočným konfliktom so žiakmi a ich rodičmi," konštatuje vo svojom stanovisku SaS.

Podľa opozičnej strany je absolútne nevhodné, aby sa v prostredí školských poriadkov, kde existuje veľa subjektivizmu a uhlov pohľadu, dala učiteľom a riaditeľom škôl kompetencia rozhodovať de facto o materiálnych sankciách voči rodičom a žiakom. "Návrh zákona o prídavku na dieťa je v tomto bode teda ďalším veľkým faux pas funkcionárov na ministerstve práce. Predseda Smeru a premiér Robert Fico, ktorý len nedávno zrušil nezmyselný návrh ohľadom finančného znevýhodnenia pracujúcich matiek, by mal uvažovať o personálnych zmenách vo vedení ministerstva," vyzývajú liberáli.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR si ale od tohto zákona sľubuje, že bude mať pozitívny vplyv na domácnosti, v ktorých je nezaopatrené dieťa a sústavne sa pripravuje na povolanie. K novele zákona sa už skončilo medzirezortné pripomienkové konanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona