SaS: Návrh stavebného zákona zasahuje do vlastníckych práv majiteľov pozemkov

NETKY.SK • 16 September 2013, 12:12 • 2 min
SaS: Návrh stavebného zákona zasahuje do vlastníckych práv majiteľov pozemkov

BRATISLAVA – Novela stavebného zákona, ktorú pripravilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR), podľa opozičnej SaS výraznou mierou prispeje k legalizácii čiernych stavieb a významne zasiahne do vlastníckych práv majiteľov pozemkov.

slovakia

left justify in out

"V minulosti bolo už viacero pokusov spracovať nový stavebný zákon a nepodarilo sa to. Musím však konštatovať, že aj tento návrh zákona je opäť výstrelom mimo. Ministerstvo dopravy predstavilo paškvil, ktorý vnáša chaos do stavebného konania, legalizuje čierne stavby a zasahuje do osobných slobôd a vlastníckych práv," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Strana upozornila na niekoľko paragrafov v zákone, ktoré podľa Galka budú skryto legalizovať čierne stavby, či negatívne zasiahnu do vlastníckych práv majiteľov pozemkov. Tímlíder pre dopravu Miroslav Ivan upozornil napríklad na paragraf 65. "Týmto paragrafom sa legalizuje prakticky všetko, čo sa nezlegalizovalo do dátumu účinnosti tohto plánovaného zákona," domnieva sa Ivan. Podľa jeho slov totiž tento paragraf hovorí o tom, že za nepovolené stavby sa nepovažujú stavby zhotovené a stavebné úpravy uskutočnené pred 1. októbrom 1976. "Môžu to byť rôzne stavby a problém je ten, že takto zákonne sa tieto stavby zlegalizujú," tvrdí Ivan.

Podľa SaS zákon taktiež dáva veľké kompetencie stavebnému úradu. "Stavebný úrad podľa predloženého návrhu má získať absurdnú kompetenciu, keď bude môcť prikázať majiteľovi pozemku, aby ho odpredal v prípade, že ho nezastavia. To je zásah do vlastníckych práv. Toto je na úrovni riadenia štátu komunistickou stranou," tvrdí Galko.

Tímlíderka pre životné prostredie Anna Zemanová ako príklad, kedy môžu byť práva vlastníkov pozemkov narušené, uviedla majiteľov, ktorí pozemok zdedili a nemajú peniaze na jeho zastavanie. "Ľudia môžu pozemok zdediť, riadne sa oň starať, nebude žiadnou príťažou pre okolie ani prostredie a môže sa len znepáčiť obci či stavebnému úradu, ktorá takýmto spôsobom môže vlastníkovi nariadiť, aby pozemok predal len z titulu, že napríklad nemá peniaze na to, aby tam pozastavil či už rodinný dom, alebo nejakú inú stavbu," tvrdí Zemanová.

Novelu stavebného zákona pripravilo ministerstvo dopravy, verejné pripomienkovanie k nemu skončilo 15. septembra. Následne by mal ísť tento návrh do legislatívneho procesu, do platnosti by mal vstúpiť od júla 2014. Cieľom rezortu dopravy je prostredníctvom neho prostredníctvom bojovať proti čiernym stavbám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies