SaS, Most-Híd a SMK chcú riešiť energetickú efektívnosť Slovenska

NETKY.SK • 25 Január 2016, 12:39 • 2 min
SaS, Most-Híd a SMK chcú riešiť energetickú efektívnosť Slovenska

BRATISLAVA – Politické strany Sloboda a Solidarita (SaS), Most-Híd a Strana maďarskej komunity (SMK) považujú riešenie energetickej efektívnosti do budúcnosti za dôležitú tému. Úspory a znižovanie spotreby by mali byť podľa liberálov z SaS vždy na prvom mieste.

slovakia

left justify in out

"Predchádzať by mali akejkoľvek investícii do nového zdroja na výrobu energií,“ uviedol pre portál vEnergetike.sk timlíder strany SaS pre energetiku Karol Galek. Slovensko má väčší potenciál v zvyšovaní energetickej efektívnosti. Myslí si strana Most-Híd. "Energetická náročnosť slovenského hospodárstva je výrazne nad priemerom EÚ. Slovensko musí prakticky všetky energie dovážať, a preto je na mieste hovoriť o úsporách a znižovaní spotreby energií,“ uviedol hovorca Most-Híd Matej.


Pre podporu energetickej efektívnosti by podľa liberálov stačilo odstrániť rôzne nesystémové dotácie a naplno otvoriť trh so službami na báze energy performance contracting (EPC). Koncept EPC je v podstate modernizácia bez potreby použitia pohotových finančných prostriedkov zákazníka. Ten by napríklad modernizáciu svojej budovy, vďaka ktorej by znížil spotrebu energií, financoval až z prostriedkov, ktoré by vďaka nižšej spotreby energií ušetril. Strana SMK by hľadala financie na projekty energetickej efektívnosti v eurofondoch ako aj v štátnom rozpočte. „Treba ale sprísniť pravidlá čerpania eurofondov a zároveň zabezpečiť dostupnosť pre širšie vrstvy domácností a podnikateľov,“ dodala tlačová tajomníčka SMK Helena Fialová.


Nástroje na podporu energetickej efektívnosti existujú podľa Most-Híd rôzne. „Nie sú to len finančné dotácie, ktoré sú v súčasnosti spájané s netransparentnosťou energetického trhu či podozreniami z korupcie alebo umelého zvýšenia cien elektriny cez skryté daňové zaťaženie. Sú to aj ďalšie doteraz nevyužité trhové nástroje ako napríklad znižovanie daňového zaťaženia, nárokovateľné návratné finančné výpomoci, eliminovanie zbytočného regulačného zaťaženia alebo zvyšovanie povedomia o možnostiach úspor energie a nových technológií aj pre domácnosti,“ doplnil Kováč.


Zákon o energetickej efektívnosti je podľa SaS v porovnaní s inými krajinami pomerne vágny a mäkký. Taktiež mu stále chýbajú viaceré vykonávacie predpisy. „Zmenami, ktoré by napomohli k rýchlejšiemu zvyšovaniu energetickej efektívnosti, je širšia opora v zákone pre už zmienené služby na báze EPC, odstránenie výnimiek z energetickej legislatívy, jasné nastavenie indikatívnych cieľov a pravidelná kontrola ich dodržiavania,“ doplnil Galek.

 

Podľa strany Most-Híd slovenský zákon o energetickej efektívnosti ide v niektorých ustanoveniach nad rámec európskej smernice. „Napríklad energetické audity musia vykonávať firmy, ktoré majú „nulovú“ spotrebu energie, keď sú majetkovo prepojené s veľkým podnikom. Alebo taktiež tento zákon ukladá zbytočne vysokú administratívnu záťaž pre poskytovanie energetických služieb, čím obmedzuje záujem skutočne podnikať v tejto oblasti,“ dodal Kováč.


Do budúcnosti zostáva podľa politických strán otvorená otázka, ako naložiť so zastaranými budovami verejnej či štátnej správy ako aj nemocníc. Tie sú totiž podľa expertov v súčasnosti považované za najväčších „žrútov“ energií vôbec. Pokiaľ však bude téma energetickej efektívnosti vo verejných budovách iba okrajovou záležitosťou, veľkú zmenu podľa Galeka netreba očakávať. Situácia s verejnými budovami je nelichotivá aj podľa strany SMK. „Preto je šokujúce, že vláda má záujem znížiť objem financií z eurofondov, ktoré môžu byť čerpané v tejto oblasti a v tomto sektore v začínajúcom sa operatívnom období,“ dodala Fialová.


Na príklade zastaraných verejných budov vidieť podľa strany Most-Híd ako v súčasnosti hospodári štát. „Neexistencia zodpovedného prevádzkovateľa majetku respektíve dobrého, rozumného hospodára vedie buď k tomu, že to nerieši nikto, poprípade k systému že „šetriť sa musí“ bez ohľadu na náklady, ktoré šetrenie vyvolá,“ konštatoval Kováč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies